Odenses supersand skal udløse OL-billetter

Den internationale Odense Horse Festival er kampplads for ryttere fra 26 nationer der alle drømmer om Rio de Janeiro.

I deres egen bevidsthed er nogle af rytterne måske allerede i Rio de Janeiro, hvor der fra den 5. til 21. august afholdes OL. Men de skal endnu holde fokus. For ellers mislykkes drømmen om at komme fra Dyrskuepladsen i det centrale Odense til Deodoro  10.086 kilometer borte. Her, i den vestlige del af Rio de Janeiro, ligger Centro Olimpico de Hipismo – det olympiske ridestadion. Og billetten dertil kan sagtens indløses ved Odense Horse Festival i Pinsen.

- Australien stiller for eksempel med otte ryttere.  De kæmper indædt indbyrdes om at komme til OL, forklarer Jens Trabjerg, direktør i JBK Horse Shows, der for tredje gang arrangerer dobbelt ridestævne i Odense. Denne weekend gælder det dressur, mens det næste weekend er springrytterne der indtager Dyrskuepladsen. Han tilføjer:

- De gør virkelig noget ud af det. Det australske hold tæller i alt 25 personer, for rytterne har jo også nogle hjælpere med til at passe hestene. Og der er holdleder og andre med.

Stævnet har i år deltagelse fra 26 nationer. Ikke blot fordi det er et af de sidste stævner, hvor rytterne kan kvalificerer sig til OL. Måske i lige så høj grad fordi forholdene er i orden. 

- Dette sand er helt specielt, siger Jens Trabjerg og sætter sig på hug ved opvisningsbanen. Egentlig har han for travlt til at stå stille ret længe af gangen i timerne inden stævnestart. Men sandet – det er han stolt af.

 
 

- Det består af en helt speciel og hemmelig blanding, som en dansk producent har udviklet. Prøv at se – der er stofstykker i. Det er med til at holde på fugtigheden, så sandet hele tiden har den bedste struktur. Det er det bedste for hestene. De er meget dyre i nogles tilfælde.

Der er i det hele taget langt fra det lokale ridestævne i den fynske rideklub til Odense Horse Festival. I en specialindrettet afdeling af Dyrskuepladsen holder autocampere i millionklassen. De huser ryttere og hjælpere fra de mange lande.

På parkeringspladsen foran indgangen bliver dansk-indregistrerede småbiler klemt mellem Range Rovere og Mercedes-biler i den store prisklasse. 

 
 

Ingen af disse biler har danske nummerplader. Og blandt det publikum og de deltagere der allerede har indfundet sig, er hundedyre armbåndsure, nystrøgne poloer og det seneste inden for eksklusive ridebukser fast uniform.

Det eneste der ikke bliver brugt tilsvarende formuer på er fodtøjet. For til et udendørs ridestævne støver og sviner det. Noget der kræver fornuftigt fodtøj frem for luksus der alligevel forsvinder bag et lag støv, mudder eller hestepærer.

- Jeg glæder mig helt vildt. Det er første gang i mange år jeg kan stille op uden store forventninger, smiler Sille Engermann inden hun for første gang skal træne forud for konkurrencerne.

Den 17-årige rytter fra Middelfart deltager igen i Odense Horse Festival. Igen, fordi hun sidste år deltog tre dage og vandt alle dage. Det var i pony-klassen. 

 
 

 Nu er hun og hesten ”Darius” rykket op i U-25 Grand Prix. Det er usædvanligt. Både på grund af hendes unge alder, men også fordi hun egentlig godt kunne være fortsat i den række, hvor hun har været dansk mester og vundet bl.a. EM-bronze. Men hendes træner Jon D. Pedersen, der er berider på Dalumgård Rideklub, har rådet hende til at gøre forsøget.

- Jeg har altid, lige fra jeg var helt lille, drømt om at komme til OL en gang. Derfor skal jeg også begynde at øve mig. Det gør jeg nu, fordi U-25 Grand Prix rides på samme måde som ved det store Grand Prix. Øvelserne er de samme. Og egentlig går det rigtig godt, når jeg træner derhjemme. Men hvordan ”Darius” reagerer, når det er alvor, det ved jeg ikke. Jeg ved bare, at jeg ikke mister noget, hvis ikke det går godt, for jeg har absolut intet pres på mig, røber den ambitiøse rytter, der til daglig går i 1.G. på Middelfart Gymnasium.

For rytterne, hestene og publikum er der en vigtig faktor: Vejret. Sidste år kom 10.000 gæster for at se på eliten inden for dressur og springridning. Jens Trabjerg ved godt, hvad han håber på:

- Godt vejr. Får vi flot vejr kommer der rigtig, rigtig mange. Odense ligger perfekt til sådan et stævne. Det er derfor vi har lavet en flerårig kontrakt med Odense Kommune om at blive her.

Hans begejstring for Dyrskuepladsen deles af Sille Engermann:

- Jeg glæder mig til atter at ride på hjemmebane. Det er et hyggeligt stævne. Det er stort, men ikke for stort. Ok, det kan også være, jeg ser sådan på det, fordi jeg vandt det hele sidste år. Men sikkert er det, at jeg glæder mig, siger den 17-årige rytter.

TV 2/FYN sender direkte fra Odense Horse Festival. Både fredag den 13. og fredag den 20. maj. Fredag den 13. sker det i tidsrummet 15.10-15.30.

Oversigt

    Oversigt