I det fynske folks tjeneste

Økologi halter i fynske kommuner

Ingen fynske kommuner ligger i top med hensyn til at indføre økologi i bespisningen på kommunens institutioner.

Den eneste kommune, der har en målsætning om at indføre 30% økologisk bespisning er Odense.

Men målet er ikke nået.

Det viser en undersøgelse fra Økologisk Landsforening og Danmarks Naturfredningsforening.

Endnu værre ser det ud i de øvrige fynske kommuner, hvoraf Assens, Faaborg-Midtfyn har en målsætning eller hensigtserklring om økologi, men ikke har defineret det klart.

Middelfart, Nordfyn, Kerteminde, Nyborg, Langeland og Ærø har slet ingen mål for økologi, viser undersøgelsen.

Generelt problem

Fyn skiller sig dog ikke ud fra tendensen i resten af landet.
 
De færreste danske kommuner har en målsætning om økologisk bespisning.
 
Kun seks kommuner har et mål om 30% økologisk bespisning på institutioner, i kantiner m.m. og opfyldt det.
 
Det er Albertslund, Fredericia, Ishøj, Ballerup, Allerød og København.

Ikke dyrere

De fleste kommuners argument for ikke at indføre økologi i bespisningen er økonomi.

Men økologi behøver ikke være dyrere. Det viser erfaringen fra de kommuner, der har opfyldt målene.

De har kompenseret for dyrere varer ved at reducere spild, bruge flere af årstidernes grøntsager og reducere kødforbruget - ændringer der også giveren sundere kostsammensætning.

Kan få hjælp

- Erfaringer fra de grønne kommuner viser, at det sagtens kan lade sig gøre at omlægge til minimum 30 procent økologi, uden at det bliver dyrere. Derfor har vi inviteret alle landets borgmestre til at fastsætte et mål om 30 procent økologi i kommunerne. Det handler om at komme i gang, og det vil vi gerne hjælpe kommunerne med, siger Paul Holmbeck, direktør i Økologisk Landsforening.

Økologisk Landsforening og Danmarks Naturfredningsforening tilbyder kommunerne gratis rådgivning i, hvordan de kan bringe mere økologi ind i den offentlige bespisning og på kommunernes egne arealer.