I det fynske folks tjeneste

Økologien halter på Fyn

Hver gang en fynbo bruger 100 kroner på økologi, bruger en københavner 253 kroner og en nordsjællænder 221 kroner, mens man i bunden af listen finder sønderjyderne, som i gennemsnit kun hiver 70 kroner op af lommen.

 Det viser en opgørelse fra FDB Analyse på baggrund af salgstal fra SuperBrugsen, Dagli'Brugsen, Kvickly, Fakta og Irma, skriver erhvervsorganisationen Landbrug & Fødevarers netmagasin FoodCulture.

- Det er ikke overraskende, at man finder de, der bruger flest penge på økologi i hhv. København og Nordsjælland, for her bor der traditionelt mange højtuddannede og højtlønnede. Og vi ved fra tidligere undersøgelser, at jo mere viden folk har, des mere økologi køber de, siger teamleder for Økologi i Landbrug & Fødevarer, Kirsten Lund Jensen.

Mejeriprodukter, frugt og grønt

FDB har også bedt folk om at angive, hvilke økologiske varer de putter først i indkøbskurven, og det er der kommet en interessant top ti liste ud af.

Hele befolkningen vælger uden undtagelse mejeriprodukter først, når de køber økologisk.

Andenpladsen indtages af grøntsager, og på tredje- og
fjerdepladsen er der lidt uenighed om hhv. frugt og brød og mel.

Kød viser skævhed

Til gengæld er der markante afvigelser på femtepladsen, hvor
københavnerne og nordsjællændere er de eneste, der har fersk
kød.

Og den placering bekræfter skævheden på det økologiske Danmarkskort, mener FDB's analysechef Lars Aarup.

- Til sammenligning har sønderjyder, vestjyder og nordjyder
fersk kød på tiendepladsen, og de bruger samtidig færrest penge
på økologi.

Kød er nemlig en god indikator for, hvor langt man er inde i økologien.

- De, som køber økologisk kød, er gået "all in", hvilket ikke gælder for særlig mange jyder, siger Lars
Aarup til FoodCulture.dk.