ØL: Drik fynsk - så får du det bedste

Et lille fynsk bryggeri løb med den store gevinst. To øl fra Indslev Bryghus blev i dag kåret til årets ølnyheder.

H.C. Andersen kunne næppe have skrevet eventyret bedre. Og det er som om, de næsten havde vidst det, da de navngav øllet hos Indslev Bryghus i Nørre Aaby.

I 2012 sendte de nemlig en helt ny øl-serie på gaden. Ugly-Duck - efter Andersens eventyr "Den grimme ælling."

Og de to fynske øl voksede sig store og blev til ægte svaner. Eller i det mindste bare rigtig gode øl.

Stor sejr

Der var 750 øl med i konkurrencen. De tolv gik videre til finalen, og det var altså her, at de fynske øl virkelig foldede sig ud.

Indslev Bryghus vandt i kategorien under 5,9 procent alkohol - men såmænd også i den fra 6 procent og op efter. Dermed ryddede de bordet på Danske Ølentusiasters generalforsamling i Odense.

- Vi er meget beærede og ser sejrene som en blåstempling af Ugly-Duck-konceptet, der står for mere grænsesøgende øl, end man er vant til fra Indslev, siger direktør Anders Busse Rasmussen fra Indslev Bryggeri.

Øllene kan ikke købes i supermarkeder, men sælges i specialforretninger og på restauranter - men et er vel også også okay, at skulle kæmpe lidt for at smage landets bedste øl.

Indslev Bryghus må være det, man i forretningssprog kalder markedsførende. Udover de to vindere havde bryggeriet tre øl mere med blandt de 12 i finalen.

"De grimme vinder-øl" - beskrevet af Indslev

40893.jpg

Simcoe & Chinook IPA

Vandt sejren i kategorien op til 5,9 % alkohol, betegnes af brygmesteren som 'en øl for humlenørder'. - Øllet er humlet meget kraftigt i den sidste del af kogetiden med de to amerikanske humletyper, der indgår i navnet, og som det også er tørhumlet med i gæringstanken. Det giver en kraftig og frisk aroma med klassisk duft af citrus og fyrrenåle. Desuden bidrager humlen til en karakteristisk bitterhed i smagen, og som modvægt hertil bruges maltsødmen til at skabe en balanceret helhed i smagsoplevelsen, hvor den let udtørrende bitterhed komplementeres af en god maltfylde, vurderer han.

40894.jpg

Porter med espresso og vinstyrke

Imperial Vanilla Coffee Porter, der vandt sejren i kategorien med over 6 % alkohol, er med hele 10 % styrke på niveau med mange vine. Brygmester Torben Steenholdt betragter den stærke porter som en 'godnatøl', der bør nydes i mindre mængder og slurke. - Kaffe er den smagsnuance, man først møder, og som gør størst indtryk. Porteren karakteriseres ved brændte og karamelliserede malttyper, som giver de hårdtristede noter af kaffe og chokolade. Kaffeelementet underbygges ved at hælde 125 liter stærk espresso i hvert kar med 3.500 liter øl. Det duftes og smages tydeligt, fortæller han.

Kaffen stammer i øvrigt fra Middelfart-risteriet Grower's Cup og er helt friskbrygget, når den hældes ned i ølkarret. - Kaffen er nyristet inden brug, da vi gerne vil bevare mest muligt af aromaen i det færdige øl. Vi brygger kaffen lige ved siden af ølkarret på den gammeldags måde med store gryder og kogende vand, og de sorte dråber hældes først i karret, lige inden øllet skal til at gære, forklarer Torben Steenholdt. Han tilføjer, at der også er tilsat vanilje, der giver en blødere og rundere aroma, samt rigelige mængder humle for at undgå, at øllet bliver klistret og for sødt. - Det dufter først og fremmest af kaffe, men har samtidig fået et ordentligt skud aromahumle. Dermed opnås god balance mellem det søde og det bitre, slutter brygmesteren.

Oversigt

    Oversigt