I det fynske folks tjeneste

Ombudsmand har kritiske spørgsmål om flytning af fanger

Foto: Ken Pedersen

Banden Loyal to Familia har klaget over, at 33 er blevet overført til Nyborg Fængsel og Enner Mark Fængsel.

Kriminalforsorgen skal nu besvare flere spørgsmål om behandlingen af 33 indsatte. De er blevet flyttet mod deres vilje, fordi de skulle tilhøre banden Loyal to Familia.

De 33 er blevet placeret i en såkaldt fokusafdeling i Nyborg Fængsel eller i Enner Mark Fængsel. Efter en klage går Folketingets Ombudsmand nærmere ind i sagen.

For eksempel er Ombudsmanden interesseret i Kriminalforsorgens begrundelse i en række tilfælde, nemlig tilknytningen til banden. Hvor stammer denne oplysning fra, og hvordan sikrer Kriminalforsorgen sig i øvrigt, at dens slags informationer er up-to-date, lyder et spørgsmål. Enkelte indsatte har oplyst, at de ikke længere tilhører Loyal to Familia.

Oplysningen om Ombudsmandens initiativ kommer fra advokat Michael Juul Eriksen, der på vegne af de 33 har klaget.

- Jeg og Loyal to Familia er tilfredse med, at direktoratet nu kigges efter i sømmene, og at det tjekkes, om man systematisk har tilsidesat reglerne, siger advokaten.

Blandt andet efterlyser Folketingets Ombudsmand en forklaring på en mangel i sagsbehandlingen, når det gælder godt en tredjedel af overførslerne.

I disse tilfælde er der ikke skrevet et notat. Det kræves ellers i en bekendtgørelse. Og her står også, at notatet skal indeholde en begrundelse. Desuden vil Ombudsmanden vide, hvad Kriminalforsorgen vil gøre for at sikre, at der i fremtiden altid laves et notat.

Selv om det som nævnt er besluttet at rejse flere kritiske spørgsmål, har Ombudsmanden samtidig besluttet ikke at indlede en egentlig undersøgelse. Loyal to Familia så dagens lys i 2013. Nogle gange optræder medlemmerne i sorte trøjer med logo. Banden har været aktiv i for eksempel Kokkedal, Skovlunde og på Nørrebro i København.

Ved du noget? Så send os et tip

Ny forbedret app til dig
Ny forbedret app til dig
Ny forbedret app til dig

Tryk på del og herefter "Føj til hjemmeskærm" for at oprette en genvej.

Åben browser menuen og vælg "Føj til startskærm" for at oprette en genvej.