Op og i gang: Fynboer stemmer tidligt

Tre timer efter åbning af valgstederne har mange allerede været forbi og sætte deres kryds.

Flere fynboer har været tidligere oppe for at stemme end ved valget i 2013. 

For første gang åbnede valgstederne klokken otte, og allerede et par timer efter åbningen af valgstederne ved kommunal- og regionsrådsvalget har flere vælgere end ved tidligere valg været henne og sætte deres kryds. 

En rundspørge til valgstederne i hele landet, som Ritzau har foretaget, viser at hele 295.935 vælgere allerede havde stemt, da klokken var ti.

Og den fremgang kan det mindste valgsted i Nordfyns Kommune, valgstedet Klinte, kun nikke genkendende til.

Her havde 116 ud af de 813 tilmeldte vælgere stemt to timer efter valgstedet åbnede tirsdag - altså hele 14,3 procent. Det er en stigning på 4,2 procent i forhold til kommunalvalget i 2013. 

Klaus Bentzen, der er valgstyrerformand i Klinte, har også kunnet mærke en forskel fra de andre år. 

- Det, der er interessant, er, at vi i den første time - altså fra otte til ni, som er noget nyt i år - havde 20 stemmer. Så vi har faktisk fået gevinst ved at have åbent en time længere, siger han til TV 2/Fyn. 

 

Og det skaber da også en god stemning i Klinte, at man allerede nu kan se en høj stemmeprocent. 

- Vi er et sted, hvor en valgdag er en festdag. Hvor man godt kan fornemme, at man fejrer demokratiet. Det er sjovt at være med til, siger valgstyrerformanden. 

quote Vi er et sted, hvor en valgdag er en festdag. Hvor man godt kan fornemme, at man fejrer demokratiet.

Klaus Bentzen, Valgstyrerformand, Klinte

Det lille valgsted i Nordfyns Kommune er ikke det eneste på Fyn, der har oplevet fremgang. 

Også Odense Kommune har oplevet en stigning på knap halvanden procent siden sidste kommunalvalg. I 2013 havde 13,79 procent stemt klokken 11, hvor der i dag var 15,25 procent, der havde stemt. 

En time mere giver mere

Det tyder altså på, at vælgerne har fået øje på, at valgstederne ved dette valg åbnede en time tidligere.

- Danskerne har tilsyneladende taget til sig, at de har kunnet stemme allerede fra klokken 8, og rigtig mange har benyttet deres stemmeret allerede fra morgenstunden, siger professor Kasper Møller Hansen ved Institut for Statskundskab på Københavns Universitet til Ritzau.

- Det tegner godt, for at valgdeltagelsen kan nå samme niveau som sidst. Men vi kan først se senere på dagen, om folk blot flytter deres stemmer fra om eftermiddagen til om morgenen, siger han.

Ved kommunalvalget i 2013 nåede den samlede stemmeprocent op på 71,9 procent. Det var 6,1 procentpoint over deltagelsen i 2009, der var en bundskraber.

De fynske stemmeprocenter

Oversigt

    Oversigt