Ophold på psykiatrisk afdeling bliver til teater

Mikael Josephsen ønskede at forsvinde. Nu bliver hans oplevelser som psykiatrisk patient til teater i Svendborg.

En skikkelse står i en træboks midt på scenen. Han er skjult bag et plasticforhæng, så hans ansigt ikke kan ses.

- Jeg går ud på toilettet, hiver spritdispenseren af og drikker, siger skikkelsen og træder ud af boksen.

quote Der har været perioder, hvor jeg ønskede at forsvinde.

Mikael Josephsen, forfatter

Vi befinder os på Baggårdteatret i Svendborg. Prøverne til stykket 'Danmark, Mit Fædreland' er i fuld gang. Blandt de få publikummer er Mikael Josephsen. Det er ham, stykket er baseret på.

- Jeg bliver meget bevæget over, hvor meget karakteren i stykket er på røven. Hvor skamfuld han er og hvor lidt hjælp, han får, funderer Mikael Josephsen.

Når Mikael Josephsen reflekterer over skuespilleren på scenen, reflekterer han i virkeligheden over sig selv. I 2016 udgav han digtsamlingen KNÆK, der handler om hans tid som patient på den lukkede psykiatriske afdeling i Svendborg.

Jeg ønskede at forsvinde

'Danmark, Mit Fædreland' er et teaterstykke sammensat af bidrag fra syv egnsteatre, hvor Baggårdteatret i Svendborg er det ene. Hvert teater skal producere ti minutter, der skal tage udgangspunkt i deres egen egn og dogmet: 'Hvad skammer vi os over'.

I Svendborg har de valgt at basere deres ti minutter på Mikael Josephsens digte. De ti minutter får titlen 'KNÆK'.

- Skam er jo en følelse af at være uværdig som person, siger Mikael Josephsen om forestillingens tema.

- I perioder af mit liv har jeg været ramt af en følelse af ikke at kunne klare mit eget liv. Der har været perioder, hvor jeg ønskede at forsvinde.

De ti minutters teaterproduktion fra hvert egnsteater skal til sidst sættes sammen til ét samlet stykke under titlen 'Danmark, Mit Fædreland'.

Derefter kan Mikael Josephsen se frem til at se sine digte dramatiseret over hele landet, når forestillingen tager på turné.

En søgen efter danskhed

Initiativtageren til projektet er Josephine Nørring, der også er en af skuespillerne på projektet.

- Vi bliver nødt til at have samtalen om alt det, der ikke er godt, forklarer Josephine Nørring.

- Det er derfor, jeg stiller spørgsmålet til de syv teatre. Vi skal finde ud af, hvad det er, vi ikke vil have, andre skal se.

Forestillingen 'Danmark, Mit Fædreland' har premiere den 23. februar og kan opleves på Baggårdteatret fra den 9. til 12. marts.

Svendborgs bidrag til den samlede forestilling, KNÆK, vises på Baggårdteatret fredag den 8. december og på Forsorgsmuseet i Svendborg lørdag den 9. december.

Oversigt

    Oversigt