Opsang til fynske kommuner

Filmproducenten Peter Aalbæk Jensen er ved at miste tålmodigheden med Fyn, fordi de fynske kommuner ikke kan finde fælles fodslag bag filmfonden FilmFyn.

Det er kun halvdelen af de fynske kommuner, som ønsker at samarbejde, og det mener filmproducenten Peter Aalbæk Jensen er et stort problem.

- Det her er jo et spørgsmål om man vil foretrække at lade Fyn blive omdannet til et museum, eller man vil forsøge at skabe nogle nye erhverv, siger Peter Aalbæk Jensen, medstifter af filmproduktionsselskabet Zentropa.

Konkurrence fra københavnsk filmfond

Mens de fynske kommuner ikke har bakket op om det store samarbejde, så har København nu besluttet sig for at lave en ny stor dansk filmfond, og bliver dermed en konkurrent til FilmFyn

- Jeg er rigtig glad for ideen med en filmfond. For en filmfond vil være med til at skabe vækst og beskæftigelse i København. Den vil være med til at sætte København på verdenskortet, fordi vi ved, at der er rigtig mange filmproducenter, som har lyst til at placere deres produktion i København og hovedstadområdet, men som ikke gør det i dag, fordi vi ikke har en filmfond, siger kultur- og fritidsborgmester i Københavns Kommune, Pia Allerslev.

Ambitionerne om en fælles fynsk filmfond er aldrig blevet til noget, og det på trods af, at lovende resultater i det sydfynske, hvor FilmFyn har forsøgt sig med en miniudgave af fondsmodellen i et samarbejde mellem Faaborg, Svendborg, Kerteminde, Ærø og Langeland. Men det helt store samarbejde er ikke lykkedes.

- Jeg mener det er en god ide at have filmfondene for dansk film. Men jeg mener også at de regioner, og det er jo ikke alle regioner der kan det, som har styrken og lysten til at gøre det - der er både en kontant afregning at hente på beskæftigelsesdelen, men det er også et spørgsmål om, at de borgere der bor der oplever, at her sker der også noget, frem for at det bliver, som man jo nogle gange oplever, at her sker absolut ingenting, siger Henrik Bo Nielsen, som er øverste ansvarlige for statens støtte til filmkunst.

Kulturstøtte eller erhvervssatsning

Henrik Bo Nielsen ærgrer sig over, at de fynske kommuner ikke står sammen om en fælles fynsk filmfond. Grunden mener han dog kan skyldes, at der kan være forvirring om, hvorvidt der er tale om kulturstøtte eller erhvervsfremme.

- For os er synet glasklart; det er et kulturhensyn, men det er jo en helt anden dagsorden man har som region, og forvirringen skyldes måske, at man nogle gange i begejstring kommer til at blande argumenterne lidt for meget, siger Henrik Bo Nielsen.

For Pia Allerslev, er situationen dog klokkeklar.

- En filmfond har absolut intet med kulturstøtte at gøre. Det er erhvervsstøtte, det er støtte til vækst og beskæftigelse, og om det er den ene eller anden eller tredje film der skal optages i København, det er for mig ligegyldigt, så længe det er en film der genererer rigtig rigtig meget på beskæftigelsessiden, på omsætning i øvrigt med hoteller og hvad er ellers skal bruges af afledte sideeffekter, når man optager en film, siger Pia Allerslev.

Debatmøde om fremtiden

Den 22. august holder TV 2/FYN i samarbejde med DR Fyn et debatmøde om FilmFyns fremtid. Det sker klokken 19.15 - 21.30 i Odense med blandt andre Peter Aalbæk, Bo Damgaard, Mai Henriksen, Curt Sørensen, Søren Skovbølling og en stribe andre politikere og erhvervsfolk.

Det sker i Rosenbækhuset, Rosenbæk Torv 30, 5000 Odense C.

Du kan stadig nå at tilmelde dig arrangementet. Der er gratis adgang, men et begrænset antal pladser, så tilmelding er nødvendig på telefon: 63 15 60 00

Oversigt

    Oversigt