Organisationer: Farligt når kommuner tjener millioner på asylcentre

​Langeland Kommune tjener millioner på at drive sine 11 asylcentre. Men udsigten til en økonomisk gevinst går ud over asylansøgerne, lyder kritik.

Langeland Kommune har langt større fokus på at tjene penge til den kommunale kasse end på asylansøgernes ve og vel, skriver TV 2.

Sådan lyder kritikken fra flere organisationer og politikere på Christiansborg.

For samtidig med, at historier om vold og seksuelle krænkelser vælter ind over flere af Langeland Kommunes asylcentre, så dumper millioner af kroner også ned i kommunekassen.

Sidste år havde Langeland Kommune således et overskud på 6,2 millioner kroner i deres asylforretning.

- Jeg er ikke et sekund i tvivl om, at borgmesteren hellere vil tjene penge, end lave gode asylcentre. Han ser på det som en forretning. Det viser alle de her skandaler tydeligt, og det er ganske enkelt usmageligt, lyder det fra Kim Welcher (DF), som er byrådsmedlem i Langeland Kommune, og har siddet med til flere møder om blandt andre Børnecenter Tullebølle.

En usund struktur
Modsat Røde Kors, som skal betale eventuelle overskud i deres asylforretning tilbage til staten, tjener kommuner millioner af kroner på at drive asylcentre.

For hvis de kan drive centrene for mindre, end det beløb de får udbetalt af Udlændingestyrelsen, kan de beholde overskuddet.

HER ER KOMMUNERNES GEVINST
Det kan godt betale sig at drive asylcentre.

Se her, hvor mange centre, kommunerne driver lige nu, og hvor meget de sidste år tjente på at være asyloperatør:

Langeland har 11 centre: 6,3 millioner

Vesthimmerland har 8 centre: 5,7 millioner

Tønder har 7 centre: 6,3 millioner

Jammerbugt har 11 centre: 7,8 millioner

Thisted har 3 centre: 10,7 millioner

Fold ud

Men at kommuner på den måde kan høste penge på asylforretningen, er usundt, påpeger Dansk Folkepartis udlændingeordfører, Martin Henriksen:

- På den måde er der jo en økonomisk interesse for kommuner, som måske ikke har den bedste økonomi, til at gå ind og blive asyloperatører.  Jeg ser meget gerne, at vi kommer væk fra den model, siger han.

Langeland: Penge går til "asyl-buffer"
I øjeblikket er der 69 asylcentre herhjemme. 24 drives af Røde Kors, mens Langeland, Tønder, Jammerbugt, Vesthimmerland og Thisted driver resten. Alle kommuner havde sidste år et overskud på mellem fem og 11 millioner kroner.

Oversigt

    Oversigt