OUH får avanceret kræftudstyr

Odense Universitetshospital får mandag installeret det mest avancerede tekniske udstyr til behandling af kræftpatienter

-


Midt i byggerodet står OUH\'s nye \'cyklotron\'

Odense Universitetshospital får mandag installeret det mest avancerede tekniske udstyr til behandling af kræftpatienter.

Hospitalet har investeret i en såkaldt cyklotron, der er en generator, der fremstiller radioaktive sporstoffer. Stofferne kan så senere sprøjtes ind i patienterne og så kan lægerne på en scanner se, hvor kræften sidder. Men der er lang vej endnu før første patient kan benytte maskinen i 2006, først skal PET-centret som maskinen skal stå i nemlig bygges færdig.

Cyklotronen bliver den 13. juni installeret i en betonbunker på OUH, der er lavet til formålet. Maskinen vejer 20 tons og bunkeren, hvor den skal placeres, har to meter tykke betonvægge for at beskytte mod radioaktiv stråling. Den koster 25 millioner kroner, men udover cyklotronen skal der også installeres en såkaldt radiokemi-enhed, der skal lave sporstofferne om til det lægemiddel, der skal sprøjtes ind i kræftpatienten.

Sidste trin er den PET-scanner, der skal bruges til at vise, hvor i kroppen kræften sidder. Alt i alt kommer kræftudstyret til at koste 50 millioner kroner - og dertil kommer så prisen for de bygninger, der skal huse udstyret. Men med investeringen bliver den fynske kræftbehandling langt bedre end førhen.

- Det betyder, at vi kan opdage kræften langt tidligere og dermed gå i gang med en behandling før kræften breder sig. Vi får en større sikkerhed og kan scanne patienterne efter deres kemoterapi og se om behandlingen virker. Og hvis den ikke gør, så kan vi prøve med en anden behandling, siger ledende bioanalytiker Mette Møldrup fra Klinisk Nuklearmedicinsk Afdeling på Odense Universitetshospital.

Med udstyret bliver OUHs kræftbehandling meget lig den som kendes fra Rigshospitalet.

På hjemmesiden www.fyn.dk kan man på web-kamera se udviklingen på byggepladsen.

Oversigt

    Oversigt