OUH finder molekyle mod knogleskørhed

Nyopdaget molekyle øger dannelsen af ny knogle. Molekylet er opdaget af en forskergruppe på OUH i samarbejde med Panum Instituttet.

En forskergruppe har studeret en ny klasse af molekyler - kaldet miRNA, som spiller en vigtig funktion i diverse biologiske proces.

Gruppen har identificeret et bestemt molekyle - miRNA 138 - som kan styre differentiering af knoglestamceller til knogledannende celler.

Forsøg på mus

Molekylet er opdaget af en forskergruppe på Molekylær Endokrinologisk Laboratorium (KMEB), Endokrinologisk Afdeling M på OUH i samarbejde med Panum Instituttet, Københavns Universitet.

De knoglestamceller, som blev behandlet med molekylet miRNA 138, har dannet mere knogle ved efterfølgende transplantation i mus, og det er muligt, at man vil kunne udvikle nye behandlinger, som kan styre niveauet af dette molekyle og dermed øge nyknogledannelsen.

Studiet er det første, som viser, at man kan styre knoglestamcelle-differentiering med henblik på at øge ny knogledannelse.

Resultatet er offentligjort 28. marts 2011 i det anerkendte tidsskrift "Proceedings of National Academy of Science" (PNAS), USA.

Oversigt

    Oversigt