OUH-helikopterlandingsplads: Nysgerrige filmer akutte patienter

Helikopteren tiltrækker meget opmærksomhed. Også for meget mener en falckredder og lægelige direktør.

- Jeg er rystet, chokeret, vred, skuffet og ked af det.

Sådan lyder starten på falckredder Jan Liedeckes opslag på Facebook. Anledningen er en episode, han var ude for, da han fredag den 7. juli på arbejde holder og venter, mens helikopteren lægger an til landing. 

For da patienten, som ikke er tildækket og tilkoblet en masse slanger, kommer ud af helikopterne begynder nogle folk at finde mobilen frem for at filme. 

- Det er ikke værdigt, hverken for patienterne eller det personale, som skal yde en professionel hjælp, skriver Jan Liedecke i sit opslag. 

Han får opbakning fra lægelig direktør på Odense Universitetshopsital.

- Hvis folk fortsætter med at fotografere efter landingen, synes jeg, det går over stregen med hensyn til patienternes anonymitet og personalets integritet, siger Peder Jest, lægelig direktør på OUH til TV 2/FYN.

Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Noget tyder på, at falckredderens oplevelse ikke er enestående. I hvert fald er OUH Odense Universitetshospital - Svendborg Sygehus også kommet med en opfordring på deres Facebookprofil. 

- Vejen fra helikopter til Akutmodtagelsen er ultrakort, men går henover en offentlig vej. Her er folk set filme. Det synes vi ikke er i orden, står der i opslaget.

Direktør: Perfekt placering

Ud over folks pli kritiserer Jan Liedecke også placeringen af helikopterlandingspladsen. 

- Hvordan kan man i det præhospitale udvalg beslutte at lægge en landingsbane så uhensigtsmæssigt, at patienter, i al slags vejr og med massive skader eller sygdom, skal transporteres på den måde til OUH, spørger Jan Liedecke. 

OUH Odense Universitetshospital - Svendborg Sygehus skriver i deres opslag, at en omvej ikke kommer på tale.

- Vi kan ikke lave en overdækning på denne korte vej af flere forskellige årsager, og vi skal ikke ud i en omvej. Hvert minut er dyrebart for patienten, og vores fokus er at fjerne minutter og sekunder mellem patienten og den rette hjælp. Den nye helikopterlandingsplads redder liv.

Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Peder Jest afviser også en ny placering til landingspladsen. For ifølge ham er placering helt unik. 

- Landingspladsen ligger perfekt med indgang lige til akutmodtagelsen. Vi kunne ikke undgå vejen, men vi spærrer den af, hver gang vi kommer ind med helikopteren. Det sparer patienten for 15-18 minutters transporttid, fortæller Peder Jest.

De 15-18 minutter svarer altså til at skære 50 kilometers transport væk.

Oversigt

    Oversigt