OUH: Kirurger vagtsat 42 timer på en weekend

I mindst et år har kirurger på Odense Universitetshospital haft vagter på 42 timer fra fredag eftermiddag til tidligt mandag morgen.

Trods advarsler fra tillidsfolk fortsatte en praksis med at vagtsætte kirurger i 42 timer henover weekender i mindst et år.

Det viser oversigter over vagtplaner på Kirurgisk Afdeling A, som Metroxpress er kommet i besiddelse af.

Kirurgerne skulle blandt andet operere hasteindlagte akutpatienter efter ulykker eller andre livstruende tilfælde.

Det selvom kirurgen havde været vågen i over et døgn og arbejdet mere end 24 timer i træk.

Tidligere tillidsmand for de yngre læger på Kirurgisk Afdeling A, Mikkel Holm, bekræfter den praksis overfor Metroexpress. Han protesterede som tillidsmand overfor ledelsen over forholdene, fordi han mente, de var overenskomstridige og potentielt farlige for patienterne.

quote Alle er vel enige om, at man ikke kan tilsidesætte grundlæggende regler for arbejdstiden uden samtidig at gå på kompromis med patientsikkerheden.

Mikkel Holm, tidligere tillidsmand, Yngre Læger, Kirurgisk Afdeling A.

- Alle er vel enige om, at man ikke kan tilsidesætte grundlæggende regler for arbejdstiden uden samtidig at gå på kompromis med patientsikkerheden. Jeg har ikke oplevet, at kollegaer har ageret uansvarligt på disse vagter, men hvis man har været på vagt i 22 timer i træk, så har man en markant nedsat koncentrationsevne, siger Mikkel Holm til Metroxpress.

Alligevel fortsatte praksis frem et år frem til februar 2017.

Kirurgisk Afdeling A hører under samme ledelse som den afdeling på sygehuset i Svendborg, hvor en læge blev dømt for grov pligtforsømmelse i forbindelse med en patients død i 2013.

Ledende overlæge: Praksis er ændret
Ledende overlæge på afdelingen, Claus Vinther, forklarer i en mail til avisen, at praksis med vagter på 42 timer i løbet af weekend blev stoppet i februar 2017.

- Der er tale om såkaldte bagvagter, hvor der er indregnet mulighed for søvn og hvile i den tid, man er på vagt. Praksis med sove- og hviletid under vagt er en fast etableret del af vagtberedskabet i sundhedsvæsenet, og rammerne for dette er reguleret i arbejdsmiljølovgivningen, siger Claus Christian Vinther.  

- Dog gik afdelingsledelsen konkret i dialog med speciallægerne på afdelingen omkring en opdeling af vagten, og man valgte på den baggrund at opdele søndagsvagten i to vagter per 1. februar 2017, indtil en planlagt vagtbelastningsopgørelse, som udarbejdes i samarbejde med Fagforeningen Yngre Læger, er gennemført.  

Formanden for Yngre Læger, Camilla Ratchke, vil ikke udtale sig forholdene på Kirurgisk Afdeling A på OUH.

Hun siger dog, at det efterhånden er blevet svært at overholde de gældende regler.

- I dag har vi kæmpestore afdelinger, der modtager rigtigt mange patienter. Lægerne må kun arbejde i de 13 timer af en 24 timers vagt, men i praksis er det meget få steder i landet, hvor det efterhånden kan lade sig gøre. Derfor er det også vigtigt, at tillidsfolk siger fra, siger hun, og tilføjer:

quote Jeg kan godt forstå, at man som patient kan blive bekymret.

Camilla Ratchke, formand, Yngre Læger

Jeg kan godt forstå, at man som patient kan blive bekymret. Talrige undersøgelser viser, at jo mere man arbejder, jo større er risikoen for at der begås fejl

Oversigt

    Oversigt