OUH: Ny teknik afslører og fjerner kræft i hjernen

Odense Universitetshospital er de første i Danmark til at anvende ny fluorescerende kontrastvæske ved behandling af hjernesvulster.

En gul kontrastvæske skal fremover hjælpe lægerne på Neurokirurgisk Afdeling U på Odense Universitetshospital med at fjerne kræftceller, når de behandler en hjernekræftsvulst, og dermed mindske risikoen for, at kræften vender tilbage.

Væsken gør det lettere for lægerne at lokalisere kræftmetastaser i hjernen, som stammer fra kræft et andet sted i kroppen, så behandling også kan sættes ind her.

Eksperterne på Neurokirurgisk Afdeling U har testet den nye teknik siden marts 2016, og nu er OUH klar til som det første danske sygehus at tilbyde det som en del af behandlingen.

- Den gule kontrastvæske har faktisk længe været anvendt af øjenlæger og på skadestuer for eksempelvis at kunne finde en ridse på hornhinden, men først nu er der kommet tilstrækkeligt gode filtre til vores mikroskoper til, at vi også kan bruge den til behandling af kræft i hjernen, fortæller Frantz Rom Poulsen, professor ved Syddansk Universitet samt overlæge og forskningsleder på Neurokirurgisk Afdeling U på Odense Universitetshospital til ouh.dk.

Kontrastvæsken injiceres i patienten samtidig med, at patienten bedøves.

- Med de eksisterende teknikker er det meget svært at skelne mellem kræftceller og almindeligt hjernevæv, hvorfor man risikerer at efterlade kræftrester. Samlet set sigter teknikkerne på at sikre bedst mulig fjernelse af hjernesvulster med størst mulig sikkerhed for patienten, siger Frantz Rom Poulsen.

OUH behandler årligt 50-70 patienter med nydiagnosticeret hjernekræft, og ca. 30-50 patienter med metastaser fra andre steder i kroppen, som har spredt sig til hjernen.

Oversigt

    Oversigt