I det fynske folks tjeneste

OUH-patienter føler sig krænket af visitering

Patienterne bliver krænket unødigt, efter at Region Syddanmark har lavet nye retningslinjer for kropsvisititation på de psykiatriske afdelinger. Det mener landsforeningen Sind, som er de psykiatriske patienters talerør.

Patienterne bliver krænket unødigt, efter at Region Syddanmark har lavet nye retningslinjer for kropsvisititation på de psykiatriske afdelinger. Det fortæller landsforeningen Sind til DR Fyn.

De nye retningslinjer kom efter knivstikkeriet på OUH forrige fredag, hvor en psykiatrisk patient stak tre ansatte ned.

Retningslinjerne siger, at en patient på lukkede eller skærmede afdelinger skal kropsvisiteres "afklædt dog iført undertøj", som der står i den nye instruks.

Det er krænkende, mener Karen Thomsen, der er fynsk formand for Sind:

- Det er psykisk syge, vi har med at gøre. Det er folk med for eksempel forfølgelsesvanvid, og det virker utrolig voldsomt på dem, hvis de bliver bedt om at tage tøjet af. Lufthavne klæder jo heller ikke folk af, fortæller formanden til DR Fyn.

Hun mener, at patienterne skal beholde tøjet på, selv om de bliver kontrolleret for våben:

- Når man kan gøre det i en lufthavn, så kan man vel også gøre det på en psykiatrisk afdeling, siger Karen Thomsen.

Men her er det patientforeningen, der overreagerer, mener Anders Meinert Pedersen, lægefaglig direktør i psykiatrien. Læger og sygeplejesker er vant til at bede folk om at tage tøjet af, siger han:

- Det er vores personale heldigvis uddannet i at håndtere på en respektfuld måde, siger Anders Meinert Pedersen.
Patienterne skal ofte af med tøjet, når de bliver indlagt. Det er også psykiatriske patienter vant til, mener Anders Meinert.

- Det kender de fleste af os fra besøg hos lægen. Så det kan man sammenflette med en helt naturlig måde at gøre sine arbejdsrutiner på på en psykiatrisk afdeling, siger han.

Anders Meinert Pedersen siger desuden, at man altid har kropsvisiteret folk ved at klæde dem af.

Arbejdstilsynet har ingen kommentarer til, om afklædningen i forbindelse med kropsvisiteringen er vigtig for sikkerheden på de lukkede afsnit.

Ved du noget? Så send os et tip