OUH-test til 25 millioner kroner

Kvadratmetrene på Nyt OUH skal udnyttes bedst muligt. Det kræver milliondyre test af tekniske løsninger, inden de føres ud i livet.

Region Syddanmark vil bruge 25 mio. kr. på at teste nye tekniske løsninger, før de tages i brug på det nye universitetshospital i Odense.

Nyt OUH skal bygges på en ny og anderledes måde. Den plads, der normalt bruges på tekniske installationer reduceres væsentligt i forhold til traditionelt sygehusbyggeri.

Ifølge Region Syddanmark er der tale om en ny banebrydende måde at tænke bygningsteknik på. Derfor skal løsningerne gennemtestes først i laboratoriet og siden på det nuværende universitetshospital i Odense.

Sug i toiletterne

Ifølge det nye byggekoncept skal Nyt OUH varmes op med luft-til-luft varmepumper, og toiletterne på det nye sygehuse bliver med sug, som kendes fra flytoiletter. Rumventilationen bliver klaret af mindre decentrale anlæg, der er installeret i de enkelte rum på sygehuset, og det varme vand skal varmes op i små decentrale vandvarmere, tæt på aftapningsstedet. I princippet udstyres hvert enkelt rum på Nyt OUH med nøjagtigt de tekniske anlæg, der er nødvendige for rummets funktion.

De nye tekniske løsninger går Region Syddanmark nu i gang med at teste. Det sker først i et slags laboratorium på Syddansk Sundhedsinnovation i Odense, hvor man for eksempel bygger en sengestue op i gips og træ med alle de tekniske installationer, der skal til og afprøver så, hvordan teknikken fungerer. Det arbejde går i gang i februar 2013.

Anden omgang af testen kommer til at foregå på det nuværende universitetshospital, hvor man simpelthen indretter en "rigtig" sengestue med de nye tekniske løsninger. Stuerne bliver så taget i brug i den almindelige drift på sygehuset, så man kan observere, hvordan de nye tekniske løsninger klarer sig i virkeligheden. Udover en sengestue bygges også en operationsstue, en intensivstue og et flermandskontor på sygehuset.

Region Syddanmark forventer at gå i gang med at teste tekniske løsninger på OUH til maj 2013.

- Vi håber, at syddanske virksomheder vil være med til at udvikle og teste de nye tekniske løsninger. På den måde skabes der know how, der gør os til interessante aktører på det globale marked, siger Carl Holst.

Første spadestik til det nye sygehus og det nye sundhedsvidenskabelige fakultet tages i 2015, og efter planen står fakultetet færdig i 2018 og Nyt OUH i 2021.

Oversigt

    Oversigt