Overbehandling chokerer politikere

Flere sundhedsordførere er chokerede over den overbehandling af prostatakræftramte mænd, som TV2/FYN?s udsendelse " De Raske Patienter" viste søndag aften. 

Udsendelsen viste, hvordan mange danske mænd bliver unødvendigt behandlet for prostatakræft med store konsekvenser som impotens og problemer med at holde på vandet.
- Vi skal selvfølgelig hjælpe de mænd, der bliver alvorligt syge, men det er jo frygteligt, at så mange mænd bliver udsat for de voldsomme bivirkninger uden grund, siger vikarierende sundhedsordfører for SF, Anne Baastrup, til TV2/FYN.

Men der er også et økonomisk aspekt i  overbehandlingen, mener de radikale.
- Det koster utrolig mange penge at behandle de her mænd unødvendigt. Problemet er jo, at de penge går fra nogle andre områder, hvor der så højst sandsynligt foregår en underbehandling, supplerer den radikale sundhedsordfører, Lone Dybkjær.

Sundhedsmyndighederne er lige nu igang med at udforme en ny kræftplan, der skal have fokus på tidlig opsporing. Her skal man blandt andet kigge på screening for prostatakræft. Men det bliver ikke en del af den nye kræftplan, hvis det står til sundhedsordførerne.
- Når det ikke rykker ved dødstallet, skal vi ikke begynde at kigge på screening, det siger sig selv, siger sundhedsordfører for Dansk Folkeparti, Liselott Blixt, til TV2/FYN.
- Når størstedelen af mændene med prostatakræft kan leve med sygdommen uden at mærke den, skal vi da tænke os rigtigt godt om, inden vi begynder at overveje screening, siger Lone Dybkjær.

Politikere vil presse på Sundhedsstyrelsen

I udsendelsen kritiserer flere læger og eksperter Sundhedsstyrelsen for ikke at komme på banen, når det gælder prostatakræft. De praktiserende læger savner retningslinjer fra styrelsen og hjælp til at oplyse mændene om den store risiko for, at de bliver overbehandlet.
Sundhedsstyrelsen beklager over for TV2/FYN, at de endnu ikke haft tid til at hjælpe lægerne, men det er ikke godt nok, mener sundhedsordførerne.
- Jeg vil presse på, for at Sundhedsstyrelsen kommer med det information, der skal til, for at mændene bliver oplyst ordentligt om deres sygdom og risiko for bivikrninger og overbehandling, siger socialdemokraternes sundhedsordfører, Sofie Hæstorp Andersen, til TV2/FYN.
- Jeg vil spørge ministeren, hvorfor Sundhedsstyrelsen ikke er kommet med de retningslinjer til de praktiserende læger, som de har lovet, og så vil jeg gøre mit for, at Sundhedsstyrelsen får det gjort hurtigst muligt, fortsætter sundhedsordfører for Dansk Folkeparti, Liselott Blixt.

Oversigt

    Oversigt