OVERBLIK: Pesticidrester lukker vandværker

Vandselskabers organisation frygter, at for højt indhold af pesticider kan være et landsdækkende problem.

Vandværker flere steder i landet undersøges for rester af kemiske bekæmpelsesmidler.
 
Det sker, efter at to vandværker ved Odense torsdag har måttet lukke, fordi indholdet af pestcider var over grænseværdien.

Læs mere her:

 * Målinger af drikkevand fra vandværker i Slagelse, Esbjerg og Odense har afsløret for højt indhold af pesticider.
 * Pesticider er en fællesbetegnelse for en lang række kemiske bekæmpelsesmidler, der anvendes mod skadelige organismer i plantekulturer.
 * Forskellige pesticider kan være målrettet ukrudt, bakterier, svampe, mider, orme, insekter eller gnavere. Giften kan ved sin direkte virkning eller gennem spredning i miljøet også påvirke mennesker.
 * Ifølge Styrelsen for Patientsikkerhed er der ingen grund til at gå i panik. Koncentrationen af stoffet er langt under de sundhedsskadelige niveauer.
 * To vandværker ved Odense er torsdag lukket midlertidigt ned, og beboere i området får vand fra et andet vandværk.
 * Andre steder har man kunnet omdirigere vandet, så det bliver fortyndet, og indholdet af pesticid kommer under grænseværdien, oplyser Danva.
 * Pesticidresterne stammer fra sprøjtegiften desphenyl-chloridazon. Stoffet har ikke hidtil været blandt de stoffer, som vandværker skal tjekke for.
 * Det stammer fra et ukrudtsmiddel, der i dag er forbudt i Danmark. Fra 1960'erne og indtil 1996 har det dog været anvendt i forbindelse med produktionen af roer, rødbeder og løg.
 * Grundvand er normalt mellem 20 og 300 år gammelt, når det bliver pumpet op, og derfor giver stoffet problemer nu.
 * Ud over de tre fund er stoffet også blevet fundet i en drikkevandsprøve ved et vandværk i Bramming og i Dragør på Amager. Disse prøver var dog under grænseværdien.
 * Hos vandselskabernes brancheorganisation, Danva, frygter man, at problemet ikke begrænser sig til enkelte vandværker, men at det kan være et landsdækkende problem.
 * I den tyske delstat Baden-Württemberg er stoffet ifølge Danva fundet i over 80 procent af prøver de steder, hvor man har kigget efter det.
 Kilder: Danva, Niras, Styrelsen for Patientsikkerhed og Gyldendals Store Danske.
 /ritzau/

Oversigt

    Oversigt