Overblik: Sådan ramte stormfloden Fyn

Søndag eftermiddag satte vandmasserne for alvor ind på Fyn oven på stormen Ingolf, som blæste ind over øen natten til søndag. Få et overblik over vandmængderne her.

Det var forventet, at vandstanden ville toppe omkring midnat på Fyn. Så galt gik det ikke. Allerede klokken 21.30 kunne DMI og TV 2 Vejret fortælle, at det havde toppet.

Da man kunne melde, at det ikke ville stige yderligere, lå vandet i Odense Fjord på 168 centimeter over normalen, ifølge TV 2 Vejret. Dermed nåede vandstanden i den fynske hovedstad over det, der betegnes som en 20 års hændelse. 

- Status er her til aften, at de steder, hvor vi har sat noget i værk, har virket. Nogen steder har vi været så heldige, at vandet aldrig er nået så højt op, som prognoserne sagde, siger René Cording, viceberedskabsdirektør i Beredskab Fyn og fortsætter: 

- Nyborg har fået meget vand. Også i Voldgraven, hvor vi stadig pumper. Bogense ser her til aften fin ud, Kerteminde er også under kontrol. Odense ser udmærket ud, og plejecentret i Næsby slap for de mængder vand, vi havde forventet. Vi har intet hørt fra borgerne i Seden Strandby, så vi forventer, at det også ser udmærket ud.

Klokken 22 meldte Fyns Politi ud, at de og beredskabsmyndighederne ikke længere forventer, at det bliver nødvendigt at foretage evakuering i forbindelse med oversvømmelserne, fordi vandet så småt er begyndt at trække sig tilbage i det fynske område.

Forventede store oversvømmelser

Søndag formiddag kunne Beredskab Fyn fortælle til TV 2/Fyn, at man forventede oversvømmelser og at særligt Nordfyn og Odense Fjord ville blive ramt, og det så altså hen på aftenen ud til at holde stik, selvom prognoserne ikke fik helt ret, hvad angår højden på vandet. 

Selvom vandstanden ikke nåede de forudsete højder, kan der stadig være udfordringer mandag morgen, ifølge beredskabet. 

quote Vi er glade for, at vi indledte vores forberedelser allerede fredag middag

René Cording, Videberedskabsdirektør, Beredskab Fyn 

- Det er mørkt derude lige nu, og vi kan ikke se så meget. Vi kan ende med at stå tilbage med en pumpeopgave i morgen, siger René Cording.

Ingen konklusioner før mandag

Det er endnu ikke muligt at sige noget om udfaldet af vandmængderne og beredskabets indsats. 

- Jeg vil ikke konkludere noget endnu, men vi er glade for, at prognoserne ikke holdt helt stik. Og vi er glade for, at vi indledte vores forberedelser allerede fredag middag, siger René Cording. 

Søndag formiddag arbejdede Beredskab Fyn i Bogense for at sikre, at oversvømmelsen holdt sig til havneområdet. Derudover blev der ud for Klintebjerg Efterskole lagt sand- og sandsække. Der blev lagt en mobil dæmning ud ved Næsby Plejecenter i Odense. I Seden Strandby kom der også sandsække ud.

Derudover tømte beredskabet voldgravssystemet i Nyborg med en pumpe, og endeligt afdækkede de situationen i Svendborg, på Nordlangeland og i Rudkøbing for at sikre, at oversvømmelserne ikke tog fat. 

Foto: Flemming Ellegaard

 

Oversigt

    Oversigt