Overenskomst sikrer arbejdsro hos ambulancereddere

Region Syddanmark er blevet enige om overenskomstaftaler sammen med ambulanceredderne og fagforeningen FOA .

Efter flere måneders forhandlinger, kunne de tre parter - Region Syddanmark, redderne og FOA - gå enige fra bordet i går aftes. En ny tilpasningsaftale er nemlig faldet på plads for Ambulance Syd.

Det betyder, at redderne i regionen nu kan se frem til mere arbejdsro. Det mener i hvert fald FOA's forhandlingschef, Jakob Bang.

- Det, der glæder mig mest, er den ro, der er kommet. Jeg betragter det ikke længere som det store drama, som redderne og regionen har været deltagere i det seneste stykke tid. Nu kan de fokusere på deres arbejde, siger han til TV 2/FYN.

Tilbage i slutningen af juli, blev den tidligere varetager af ambulancedriften, Bios, erklæret konkurs. Region Syddanmark overtog selv driften, og dermed fik redderne også en ny overenskomst for offentligt ansatte hos FOA. 

Parterne blev blandt andet enige om en aftale for områdereddere, der indebærer, at redderne kan dække et større geografisk område og ikke er fast tilknyttet til en station.

Direktør for ambulancedriften, Mads Haugaard, mener, at alle er vindere af forhandlingen og er positiv over resultatet.

- Det er vi glade for. Vi vil gerne have en mere effektiv drift. Områdeordingen giver plads til større fleksibilitet, fortæller han.

-Man havde fra regionens side nogle ønsker til, at have en lidt mere fleksibel gruppe af reddere ansat, nemlig områdereddere. Vi diskuterede. hvad sådan en slags redder så skal koste, og blev enige om aftalen, fortæller Jakob Bang.

quote Vi talte meget frem og tilbage om det. Men de præmisser, der skulle være på plads for at afvige, de hang ikke sammen.

Jakob Bang, forhandlingschef, FOA

FOA kæmper for ambulanceredderne

I de seneste tre måneder har ambulanceredderne forhandlet med Region Syddanmark og FOA om tilpasningen til den nuværende overenskomst. Og for en måned siden stoppede fællestillidsrepræsentanten i protest, da han ikke mente FOA forhandlede til reddernes fordel. Nu tror den tidligere fællestillidsrepræsentant på, at FOA har vendt skuden.

- Det er ikke så ringe endda. Jeg vil være ærlig at sige, at det er dejligt, de vender kortet og kæmper vores kamp (redderne, red). FOA er kommet ind i kampen igen, og de har forsvaret deres overenskomst til vores fordel, siger han.

Også hos Region Syddanmark er man godt tilfreds med resultatet af forhandlingerne.

- Det var et klassisk forhandlingsscenarie, hvor begge parter måtte gå på kompromis. Vi vil selvfølgelig gerne have, at det er nemmere at drive ambulancer, og samtidig vil vi gøre det mere attraktivt og luktrativt for redderne at arbejde for Region Syddanmark, fortæller Mads Haugaard, der er direktør for ambulancedriften i Region Syddanmark.

Region Syddanmark ville have flere døgnvagter

Ifølge Jakob Bang, var der ingen tvivl om, hvad regionens hovedønske var til forhandlingerne: Redderne skulle have 92 døgnvagter i stedet for de 87, som overenskomsten tilskriver.

- De 92 døgnvagter var Mads Haugaards ømme tå. Vi talte meget frem og tilbage om det. Men de præmisser, der skulle være på plads for at afvige, de hang ikke sammen, fortæller Jakob Bang til TV 2/FYN.

Det glæder også tidligere fællestillidsrepræsentant, Christian Stigaard.

- Vi har ikke mistet noget i går, og vi har heller ikke vundet noget. Men jeg glæder mig meget over, at FOA har forsvaret de 87 døgnvagter, siger han.

Et bedre samarbejde

Med den endegyldige aftale håber alle parter på et bedre samarbejde i fremtiden.

- Jeg vil da håbe, at det vil skabe et bedre arbejdsmiljø, så vi kan få ro på. Så derfor ser jeg frem til et mere roligt samarbejde, siger Christian Stigaard.

Han håber, at regionen vil prioritere et bedre akutberedskab på sigt, så ambulancetjenesten i Region Syddanmark kan blive endnu bedre.

- Vi kan stadig ikke nøjes med det minimumsberedskab, vi har nu. Jeg håber, vi kan arbejde mod at få et fornuftigt beredskab, som også kan dække når større ulykker sker, påpeger Christian Stigaard.

Oversigt

    Oversigt