Overlevende fra Utøya talte på Fyn

Dansk Socialdemokratisk Ungdom (DSU) holdt på sin sommerlejr mindehøjtidelighed for de norske ofre.

Der er helt stille i teltet på Gadsbølle Skole på Fyn. Tårerne triller ned ad kinderne på flere af de mange fremmødte, og på talerstolen står en ugandisk socialdemokrat klar til at tale til de mange fremmødte på DSU's årlige sommerlejr.

Samuel Nuyizzi var på den norske ø Utøya for præcis to uger siden. Den dag, den norske massemorder Anders Behring Breivik gik om bord forklædt som politibetjent og koldblodigt tog 69 liv på blot få timer.

- Når jeg taler foran jer, har jeg et billede i mit hoved. Et billede af så mange smukke roser, der var så fulde af liv, som jeg har mistet - mennesker, som jeg så dø, som jeg så blive myrdet. Det vil være med mig hele mit liv, siger Samuel Nuiyzzi fra talerstolen.

Normalt står han i spidsen for Socialdemokratiets ugandiske søsterorganisation Uganda Young Demokrats. Og i dag - efter massakren på Utøya - er han endnu mere overbevist om, at han kæmper for den rette sag.

- Jeg kan ikke sige, at jeg ikke græder indeni. Det gør jeg i allerhøjeste grad. Det er ikke en dag, jeg har lyst til at tale særlig meget om.

- Men til ham vil jeg sige: Han er en taber. Han har ikke vundet, den frygt han ville plante i os, har gjort os stærkere. Og jeg lader mig ikke skræmme. Jeg kommer tilbage til Utøya næste år, lyder det fra den ugandiske generalsekretær.

De unge socialdemokrater klapper ikke. I stedet rækker de en rose i vejret, som en stille tilkendegivelse af respekt.

S-formand Helle Thorning-Schmidt er der også. Hun taler til de unge socialdemokrater for første gang, siden det norske søsterparti mistede mange af deres unge medlemmer ved massakren på Utøya.

Og som den norske statsminister har gjort det før hende, opfordrer hun de unge til at fortsætte deres arbejde og bekæmpe frygten med mere demokrati.

- For sådan skal det være, lyder det fra den socialdemokratiske formand.

Oversigt

    Oversigt