I det fynske folks tjeneste

Overrevne korsbånd skal trænes

Det er ikke nødvendigvis bedst at sende et overrevet korsbånd hurtigt under kniven. I stedet anbefaler forskere træning af knæet.

En gruppe forskere fra Syddansk Universitet og Lund Universitet har netop påvist, at træning kan reducere antallet af operationer ved overrevet korsbånd. I stedet anbefaler forskere træning af knæet.

Et overrevet korsbånd behøver ikke være det samme som en eksprestur på operationsbordet. Faktisk er det langt fra sikkert, at du behøver blive opereret, hvis dit korsbånd er revet over.

En gruppe forskere fra Syddansk Universitet og Lund Universitet har netop påvist, at træning kan reducere antallet af operationer - og fremvise lige så gode resultater, skriver bladet Ny Viden.

Forskernes resultat, som netop er blevet publiceret i New England Journal of Medicine, er kontroversielt i forhold til den behandling, der er gængs i rigtig mange lande.

- Der findes en folkelig tro på, at det gælder om at blive opereret hurtigt, hvis man vil sikre sig et godt udfald og på længere sigt undgå slidgigt. Men strategien med træning og tidlig operation er ikke bedre end en strategi med træning af knæet - og måske, på et langt senere tidspunkt, en operation, siger professor Ewa Roos fra Institut for Idræt og Biomekanik, Syddansk Universitet til Ny Viden.

Hvert år bliver over 3000 danskere opereret i knæet, fordi de har revet det forreste korsbånd over. Især unge aktive idrætsudøvere kommer under kniven ganske kort tid efter, at de er kommet til skade.