På venteliste til et nyt liv

49-årige Jes Voight fra Odense er én af de 630 danskere, der lige nu står på venteliste til et nyt organ. For Jes Voight er det anden gang.

Hvor bestiller man lige et nyt hjerte?

Tre gange om ugen er Jes Voight i dialyse på Odense Universitetshospital, fordi hans nyrer ikke fungerer, som de skal.

- Det er træls. Man er bare bundet til maskinen i fire timer, siger Jes Voight.

Derfor er han på venteliste til en ny nyre. Men det er ikke første gang, at han er på venteliste til at få et nyt organ og et nyt liv. Tilbage i 2000 fik han en virus, der ødelagde hans hjerte. Beskeden var klar fra lægerne.

- "Hvis du skal overleve skal du have et nyt hjerte." Nå, tænkte jeg, hvilken hylde ligger det på. Jeg anede intet om organdonation og troede bare, at man kunne bestille det ved kasse to, og så var det dét. Men sådan er det jo bare slet ikke, fortæller Jes Voight.

Jes gennemgår en lang række undersøgelser og kommer på venteliste sammen med 21 andre hjertepatienter. I et halvt år går Jes Voight og venter på, at telefonen skal ringe med besked om, at der er et nyt hjerte.

- Man er helt forhippet på den telefon skal ringe, siger Jes Voight.

Endelig

Pludselig en dag i april 2002 ringer de fra Skejby. En ung kvinde er død, og hendes hjerte kan redde Jes. Jes bliver opereret, og dagen efter vågner han op til et nyt liv.

- Det første jeg mærker er en fantastisk varme i hænder og fødder. Jeg er ikke i tvivl om, at det er gået godt.

At en ung kvindes død har reddet Jes og andre patienter prøver Jes at abstrahere fra.

- Det skal man. Ellers bliver man psykisk syg - du kan jo ikke gøre noget alligevel, lyder det fra Jes Voight.

Børnene er udelukket

For at kroppen ikke skal afstøde det nye hjerte bliver Jes nødt til at tage 35 piller om dagen. Men pillerne svækker til gengæld Jes' nyrer, og lidt efter lidt står de af, og Jes ryger igen på venteliste til en ny nyre.

Flere i Jes' familie tilbyder sig som organdonor, men Jes nægter at tage imod en nyre fra sine børn.

- Det kan der overhovedet ikke være tale om. Hvad nu hvis de selv får problemer eller deres børn får brug for en ny nyre. Nej, børnene er udelukket, fortæller Jes, der bare har et ønske for fremtiden.

- Jeg skal bare leve et normalt liv, som alle andre mennesker. Det kunne være sjovt.

Oversigt

    Oversigt