Pårulningskonkurrencer skal aflive kondom-myter

Et historisk højt antal unge er smittet med klamydia. Nu vil fynske kommuner ændre de unges kondom-vaner med kondom-jeopardy og kondom-pårulningskonkurrencer.

2.450 unge fynboer fik sidste år konstateret klamydia. Det er cirka halvdelen af alle klamydia-ramte i hele Region Syddanmark. 

Derfor vil kommuner i Region Syddanmark nu ændre de unges vaner i forhold til at beskytte sig under sex. Det vil de i samarbejde med Sundhedsstyrelsen, når Kun med Kondom-kampagnen kører i uge 37-39.

Kampagnen Kun med Kondom kommer til at køre i kommunerne med kondom-jeopardy og gratis kondomer på uddannelsesinstitutioner, Kun med Kondom-fredagscafeer og kondompårulningskonkurrencer.

- Vi vil gerne udrydde nogle af de myter, der er omkring brugen af kondom, siger Ingeborg Mark Jacobsen fra Sundhedsstyrelsen i en pressemeddelelse.

En af myterne handler blandt andet om, hvorvidt mænd vil have sex med kondom. 

Ifølge en undersøgelse, som Sundhedsstyrelsen har lavet blandt 15-29-årige, tror 63 procent af de unge, at flertallet af unge mænd ikke er interesseret i at bruge kondom med en ny partner.

Men faktisk siger 63 procent af de unge mænd, at de altid eller for de meste ville bruge kondom med en ny partner, hvis det udelukkende var op til dem selv. 

Vil gerne, men gør det sjældent

Ifølge Sundhedsstyrelsen er det ikke fordi, de unge ikke vil bruge kondom, når de har sex. Det fortæller Ingeborg Mark Jacobsen.

- Udfordringen er, at mange i virkeligheden gerne vil bruge kondom, når de har sex med en ny partner. Men enten får de ikke kondomet med sig, når de går i byen, eller også får de det alligevel ikke på, når det kommer til stykket.

quote Udfordringen er, at mange i virkeligheden gerne vil bruge kondom, når de har sex med en ny partner

Ingeborg Mark Jacobsen, Sundhedsstyrelsen

Undersøgelsen viser, at 68 procent af de adspurgte unge altid eller for det meste ville bruge kondom med en ny partner, hvis valget udelukkende var op til dem. Samtidig sagde kun 14 procent, at de sjældent eller aldrig ville bruge kondom med en ny partner, hvis valget udelukkende var op til dem. 

Alligevel brugte 43 procent af de unge ikke kondom, sidste gang de havde sex med en ny partner. Og 75 procent  har haft ubeskyttet sex mindst én gang.

Kun hver anden smittet oplever symptomer 

Klamydia er en af de mest udbredte sexsygdomme i Danmark. Men Sundhedsstyrelsen tror, at mange er smittet uden at vide det. Klamydia er nemlig ikke altid lige let at opdage. Kun cirka hver anden, der er smittet, oplever ifølge Sundhedsstyrelsen symptomer.

- Cirka halvdelen af alle smittede oplever ikke symptomer og ved derfor ikke, at de er smittede. Det er mere udbredt for mænd ikke at opleve symptomer. Derfor er det er bare med at komme afsted til lægen, hvis man har haft ubeskyttet sex, siger Ingeborg Mark Jacobsen.  

Fakta om klamydia

Oversigt

    Oversigt