Partier og lister for enhver smag

Der bliver nok at vælge mellem, når de næsten 370.000 stemmeberettigede fynboer går til stemmeurnerne i næste måned. Udover de traditionelle partier kan vælgerne også sætte kryds ved fx grønne demokrater, galebevægelsen, retfærdighedspartiet, grundejerlisten og mange andre smålister.

Mere end hver tiende kandidat på stemmesedlen stiller op for en borger- eller lokaliste ved valget 15. november
Mere end hver tiende kandidat på stemmesedlen stiller op for en borger- eller lokaliste ved valget 15. november

Strukturreformen har på ingen måde taget livet af de små lokale lister rundt omkring på Fyn. I alt 34 forskellige lokallister stiller op til valget i én af de 10 fynske kommuner eller til Region Syddanmark.

Ærø er et af de steder, hvor lokallisterne blomstrer. Ud af de 11 opstillingsberettigede lister, står de seks lister uden for partierne. Vælgerne på Ærø kan fx sætte kryds ved Visionslisten, Jørgensens Liste, Marstal Borgerliste og Ærølisten.

Se alle lister og partier i TV 2/FYNs valgguide

13 procent på lokallister

På Fyn og til regionsvalget stiller i alt 1451 kandidater op til byråd eller regionsråd, og ud af dem er 194 kandidater opstillet på lokal- og borgerlister. Det svarer til at 13,3 procent af alle opstillede kandidater stiller op på en borger- eller lokalliste. 

- På landsplan var omkring 2,5 procent af kandidaterne i 2001 opstillet på lokal- og borgerlister, så der er tale om en markant fremgang, selvom Fyn nok også lå over gennemsnittet ved sidste valg, siger valgforsker Roger Buch fra Danmarks Journalisthøjskole.

Flere helt nye lister nåede lige akkurat at få meldt sig til inden fristen udløb tirsdag kl. 12. I Bogense har de som de forrige år en Kløverlister, men i år kan de også stemme på Nordfynslisten eller Retfærdighedspartiet.
 
I Odense genopstiller Borgerlisten for fjerde valg i træk. Men denne gang kan vælgerne også stemme på Grundejerlisten og Frit Danmark.
 
I Faaborg-Midtfyn er der både en Helhedsliste, Informationsliste og en Faaborg-liste og i Middelfart er der hele to forskellige Tværpolitiske lister med hver én kandidat.

- Det er ikke så underligt at lokallisterne blomstrer. Det er et historisk valg vi står over for, og mange borgere er bekymrede for lokalområder og fremtiden i den nye kommune, og derfor opstiller de på lokallisterne, siger Roger Buch.
 
Kerteminde er den eneste kommune på Fyn, hvor ingen lokallister stiller op. 

Oversigt

    Oversigt