Axelsen gjorde ikke som de andre OL-atleter - og måtte betale prisen

Den 23-årige Viktor Axelsen vadede i succes i 2016. Men batterierne var flade, da efteråret satte ind.

2016 er historien om et fabelagtigt år for badmintonspilleren Viktor Axelsen. Om den næsten ultimative triumf ved OL, om en historisk EM-titel og VM-titel og en overraskende sejr i sæsonfinalen i Dubai.

Men det er også historien om en uventet mental nedtur, der krævede et kortvarigt afbræk fra sporten for at komme videre.

Den helt store triumf kom i hus i august i det forgangne år, da den danske badmintonstjerne sikrede sig en bronzemedalje ved OL i Rio efter en sejr over legendariske Lin Dan. Et resultat, der kom i hus efter en periode med intensivt fokus på at skabe et godt resultat ved legene i Brasilien.

quote Trætheden kom snigende og gjorde, at jeg bare var helt flad senere på efteråret, hvor alle andre var friske igen

Viktor Axelsen, badmintonspiller

Ligesom mange andre atleter er en OL-medalje noget af det største, som en badmintonspiller kan opnå. Og det satte sine spor i den dengang 22-årige danskers sind.

- Man er helt oppe og køre og synes næsten, at man er udødelig, når man står med medaljen i hånden, husker danskeren, der sluttede 2016 som den tredjebedste badmintonspiller i verdenen.

Men også omgivelserne reagerede kraftigt på danskerens resultat. 

- Alle ville prøve at holde min medalje, og alle var fokuseret på at få et billede med mig og medaljen. Man går i en rus, der er svær at beskrive, fortæller Axelsen.

Han imponerede en hel badmintonverden, da han kort efter sejren over Lin Dan gav et interview til kinesisk tv. På kinesisk. Den evne kombineret med stærkt spil har gjort ham uhyre populær i Kina og en eftertragtet herre i hallerne rundt omkring i badmintonverdenen.

Allerede kort efter OL stillede han op ved Japan Open, men her blev det til et overraskende tidligt exit i kvartfinalen. Endnu værre blev det i Super Series-turneringen Denmark Open senere på efteråret, da han på hjemmebanen røg ud allerede i anden runde. 

Viktor Axelsen med sin OL-medalje. Prisen for successen var høj.
Viktor Axelsen med sin OL-medalje. Prisen for successen var høj.
Foto: Jens Nørgaard Larsen / Scanpix

Forklaringen skal han ikke lede længe efter. Der var en regning, der skulle betales.

- På den måde jeg lever, så er det jo bare videre. Og jeg gjorde nok den fejl, at jeg ikke holdt pause efter OL, som alle andre atleter. Og trætheden kom snigende og gjorde, at jeg bare var helt flad senere på efteråret, hvor alle andre var friske igen, lyder det fra Viktor Axelsen.

Udviklingen fik ham til at sætte sig ned og tænke forløbet igennem, og løsningen blev at drosle lidt ned i en periode.

- Jeg tog nogle dage i Spanien sammen med en nær ven, jeg har. Jeg havde faktisk trukket stikket for resten af 2016, for jeg havde jo ikke kvalificeret mig til Dubai-finalerne, forklarer Viktor Axelsen. 

Men da kollegaen Hans-Kristian Vittinghus måtte opgive at spille årets sidste Super Series-turnering inden sæsonfinalen, Hong Kong Open, var der pludselig en plads åben til Axelsen, og det benyttede danskeren sig af.

- Jeg havde egentlig indstillet mig på at begynde træningen frem mod 2017, men så kom denne mulighed. Og man er vel sulten, så den tog jeg med, lyder det fra Axelsen.

Og pausen havde tilsyneladende gjort ham godt, for OL-bronzevinderen gik hele vejen og vandt turneringen, der indbragte ham godt 500.000 kr. i præmiepenge. Karrierens økonomisk set største gevinst.

Du kan se All England på TV 2 SPORT.

Oversigt

    Oversigt