I det fynske folks tjeneste

Afpresning af hjemløs: - Han slog ham, fordi han var irriterende

Black Army-medlem nægter afpresning af hjemløs. Han slog ham blot, fordi han var irriterende, lyder det.

Foto: Ole Holbech

I samarbejde med TV2.dk

Det er med benene strakt og spredt foran sig, at en 22-årig mand har taget plads på anklagebænken i Retten i Odense. Håret er kortklippet, og en bred, hvid streg viser, at han har et flere centimeter langt ar i baghovedet.

Den 22-årige er sammen med en 19-årig kammerat tiltalt for at have overfaldet en hjemløs, som de ifølge anklagemyndigheden slog flere gange i hovedet med knyttede hænder, inden de frarøvede ham 1.100 kroner.

Ifølge anklagemyndigheden er der tale om røveri og afpresning - ifølge den hjemløse er der tale om, at han blev afpresset af personer fra bandegrupperingen Black Army.

Læs også Hjemløs tæsket og truet: Nu starter retssagen mod Black Army-medlemmer

Pressede hjemløs til at skaffe penge
Borgmester i Odense Peter Rahbek Juel (S) har tidligere udtalt, at både socialt udsatte og hjemløse bliver afpresset i Odense, og at de roligt skal kunne henvende sig til politiet for at bede om hjælp.

- Mange af de udsatte er rigtig, rigtig bange for deres eget liv og legeme. Bare det, at de skal vente på, at deres sag skal for retten, kan være meget angstprovokerende, har han tidligere sagt.

Overfaldet begået af den 22-årige og hans kammerat fandt sted den 4. december 2016 - og inden de to tiltalte forlod den hjemløse, truede de ham med, at de ville komme tilbage, står der i anklageskriftet:

- (...) De meddelte, at han havde to timer til at skaffe 2.000 kroner, ellers ville de komme tilbage og stikke ham med en kniv eller lignende, står der.

- Han blev irriterende at høre på

Den 22-årige nægter sig skyldig - han fortæller, at han har kendt den hjemløse gennem nogle måneder.

- Han plejer at købe noget tjald af mig en gang imellem, siger den såkaldte SD.

Han fortæller, at den hjemløse var noget beruset, og at han ikke kunne forstå, hvad han sagde. Han stod med en klump hash i hånden, og så blev SD irriteret:

- Så slog jeg ham bare en gang. Med flad hånd. Han blev irriterende at høre på, og det var derfor, jeg slog ham, siger SD.

Hjemløs skyldte penge
Han fortæller, at den hjemløse nogle gange får lov til at 'købe på klods' - at han kan få lov til at vente med at betale. Han skyldte en 3-400 kroner. Det handlede ikke om mere end det.

Pengene fik han.

- Hvordan reagerede han på det, vil anklager Daniel Dokkedal vide om de skader, som den hjemløse fik.

- Det tog lidt hårdt på ham, han fik lidt rødt ved øjet, siger SD.

Eftersøgt for manglende afsoning
Den 22-årige er desuden tiltalt for at have truet en dørmand i forbindelse med en slåskamp og for at have været i byen med en ulovlig kniv - det sidste tilstår han.

Desuden fortæller han, at ja, politiet fandt ham i Black Armys klubhus - og ja, det er rigtigt, at han var eftersøgt, fordi han manglede at afsone en tidligere straf i fængslet.

- Er du medlem af Black Army, spørger anklageren.

- Ja, siger SD.

Mens hans kammerat tager plads i midten af retslokalet, hvor han senere afviser, at de to har en decideret narkoforretning, læner SD sig igen tilbage og griner til en række venner, der sidder som tilhørere bagerst i retslokalet.