I det fynske folks tjeneste

Assens dumper i socialsager

Socialministeren har gjort op, hvor mange afgørelser i socialsager, der efterfølgende bliver underkendt. I mange kommuner er det hver anden sag. Værst ser det ud i Assens.

00:10

Video: TV 2

Foto: TV 2

1 af 2

I samarbejde med TV2.dk

Axel Jensen er 11 år og multihandicappet.

Han bor med sin mor i Assens Kommune, hvor moderen Linda Jensen flere gange har været i strid med kommunen om den offentlige hjælp til Axel.

Ifølge en ny opgørelse, som Børne- og Socialministeriet har offentliggjort, er Assens faktisk den kommune i landet, der laver flest fejl i socialsager.

Opgørelsen viser, at Assens og Greve er listens to topscorere med fejl i 54 procent af afgørelserne i socialsager, som efterfølgende går videre til Ankestyrelsen. Hele 16 af landets kommuner har fejl i halvdelen af deres afgørelser.

Det har Linda Jensen også oplevet.

Først fik hun afslag på en handicapbil, så Axel kunne blive kørt rundt. Og senere fik hun afslag på en lift og et puslebord.

I begge sager fik hun efterfølgende medhold hos Ankestyrelsen. Men den strid med kommunen, der gik forud, krævede alt for mange kræfter, siger Linda Jensen:

- Det er meget, meget opslidende og enormt trættende, fordi man har så mange bekymringer for Axels ve og vel, siger hun.

'Vil ikke hænge nogen ud'

Børne- og socialminister Mai Mercado (K) har valgt at offentliggøre listen over kommunernes fejlagtige afgørelser for at presse kommunerne til en bedre sagsbehandling:

- For mig handler det ikke om at hænge nogen ud. Det handler om at skabe mere gennemsigtighed. Og det handler om, at vi har krav på at få en debat ude i kommunerne om den service, der bliver givet, rent faktisk er høj nok, siger Mai Mercado.

I Assens Kommune er man gået i gang med at rette op på de mange fejl, blandt andet ved at ansætte en jurist til at se på sagerne. Og kommunen tror faktisk på, at ministerens opgørelse vil have en effekt:

- Det er jo ligesom en smiley-ordning. Der er jo ingen, der bryder sig om en sur smiley, siger Betina Signe Stick (DF), der er formand for  kommunens socialudvalg.

'Der skulle være en straf'

Axels mor, Linda Jensen, er nu ikke overbevist om, at en pinlig placering på en liste er nok til at få en kommune til at skifte politik:

- Jeg tror ikke på, det løser problemet, fordi det er så massivt. Jeg tror, det ville være en god ide, hvis der var en straf for kommunen, når de laver fejl, siger Linda Jensen.

02:30

Assens dumper i socialsager

Luk video
I samarbejde med TV2.dk