Carl Holst fik skattebetalt rådgivning i sin private sag om misbrug af skattepenge

Rådgivningen, som den tidligere forsvarsminister Carl Holst (V) fik hos ansatte i KL, kan være skattepligtig, vurderer ekspert.

Den tidligere formand for Region Syddanmark og nuværende folketingspolitiker Carl Holst (V) fik i forbindelse med sin private strid med Region Syddanmark i 2015 juridisk bistand hos Kommunernes Landsforening (KL).

Det viser dokumenter fra KL, som TV 2 er kommet i besiddelse af.

I dokumenterne fremgår det, at medarbejdere hos KL har ydet bistand til Carl Holst i et omfang, der overstiger KL’s interesseområde.

Bestyrelsesmedlem i KL og medlem af byrådet i Svendborg Jesper Kiel (Ø) forstår ikke, hvorfor KL skulle hjælpe Carl Holst, der på dette tidspunkt hverken var tilknyttet en region eller kommune.

- Det hører jo ingen steder hjemme. Carl Holst har en privat sag kørende med Region Syddanmark, og den har KL jo ingen verdens andel i og skal ikke blandes ind i det. Hvis man har ydet juridisk bistand, er det jo helt ude i hampen, siger Jesper Kiel.

Ringede direkte til KL's direktør

I TV 2s nye dokumentar ’En rigtig møgsag’ fortæller tidligere forsvarsminister, Carl Holst, at han kontaktede KL’s direktør, Kristian Wendelboe, for at få kommunalretlig rådgivning i forbindelse med Region Syddanmarks sag mod ham i 2015. Sagen handlede om muligt misbrug af offentlige midler.

Kristian Wendelboe og Carl Holst kender hinanden fra deres fælles tid hos Danske Regioner.

- Jeg kontaktede KL, da jeg blev forelagt en foreløbig rapport fra Kromann Reumert, hvor der var nogle beskyldninger om noget kommunalretligt. Og så ringede jeg til direktøren for KL, Kristian Wendelboe, siger Carl Holst i dokumentaren med reference til en juridisk undersøgelse, som advokatfirmaet Kromann Reumert lavede for Region Syddanmark.

En tidligere medarbejder i KL fortæller til TV 2, at han blev sat til at hjælpe Carl Holst. Ordren kom ifølge medarbejderen fra direktør Kristian Wendelboe.

- Jeg følte, jeg var nødt til at gøre, hvad min chef sagde, selvom jeg vidste, det lå uden for KL's interesser, siger han.

Fakta om Carl Holst

Han ønsker at være anonym, men TV 2 kender hans identitet.

Bestyrelsesmedlem i KL: God grund til at miste tilliden

I dokumentaren kommer det frem, at KL-medarbejderen vurderer, at den bistand, han ydede, svarer til, at Carl Holst af egen lomme skulle have betalt for 150 timers arbejde.

Men Carl Holst oplyser selv, at han aldrig betalte for bistanden. I KL-dokumenterne skriver KL: 

"Der er ydet bistand til Carl Holst (..) i et omfang, der klart har oversteget en saglig varetagelse af KL’s interesser."

Bestyrelsesmedlem i KL Jesper Kiel mener, at sagen skaber mistillid til KL’s ledelse:

- En almindelig medarbejder sætter jo ikke sådan noget i værk af sig selv, så hvem har så sat det i værk? Hvis Carl Holst kender Kristian Wendelbo fra Danske Regioner, så er det jo nærliggende at tro, det er sådan, det er foregået, og så er der god grund til at miste tilliden til KL's ledelse.

KL: Medarbejder burde have advaret direktionen

Hos KL afviser direktør Kristian Wendelboe, at han bad en chef i KL om at hjælpe Carl Holst.

- Det kunne jeg aldrig finde på. Det kan jeg garantere. Jeg kan også sige, at det her samlede sagskompleks har været adskillige gange for bestyrelsen. Det er noget, vi har redegjort for stolpe op og stolpe ned.

Han mener, at sagen falder tilbage på den medarbejder i KL, der udførte arbejdet. Medarbejderen burde have reageret, da han fik en ordre om at udføre arbejde, som lå uden for KL's interesser.

- Det skulle han jo ikke have gjort, og hvis chefen sagde til ham, at han skulle gøre det, så burde han enten have sagt nej, eller have gået til sin direktør, siger Kristian Wendelboe.

Carl Holst kan være skattepligtig

Professor i økonomistyring på Aalborg Universitet, Per Nikolaj Bukh, undrer sig over Kristian Wendelboes ageren, da Carl Holst henvendte sig.

- Det kan i nogle øjne godt se ud som en vennetjeneste. Det kan man ikke udelukke, at nogle føler. Kristian Wendelboe burde være klar over, at det kunne se dårligt ud at hjælpe Carl Holst, som han kender i forvejen. 

Kristian Wendelboe burde i stedet have afklaret henvendelsen med bestyrelsen, mener Per Nikolaj Bukh:

- Hvis bestyrelsesformanden havde sagt god for det, så kunne han trygt sende sagen videre i KL. Så ville der på nuværende tidspunkt ikke være tvivl om, at der ikke er tale om en vennetjeneste.

Selvom KL er delvist skattefinaniseret igennem kommunernes kontingent til foreningen, er det usikkert, om KL har gjort noget ulovligt ved at rådgive Carl Holst i hans private sag. Det skyldes, at KL er en privat forening, der ikke er omfattet af forvaltningsloven ligesom andre offentlige institutioner.

Derimod er det muligt, at Carl Holst skylder staten nogle penge i skat for den rådgivning, han modtog gratis. Det fortæller ekstern lektor i skatteret ved Copenhagen Business School, Ole Aagesen, der vurderer, at rådgivningen kan betragtes som en gave, der skal beskattes.

- Som jeg ser det, er der to muligheder. Enten beslutter KL sig for at levere en faktura til Carl Holst, og så vil det være en privat udgift.

- Har KL ikke i sinde at sende en faktura, slipper han for en privat udgift, og så har han fået en gave, og der er man skattepligtig, siger Ole Aagesen.

Carl Holsts advokat: - Jeg har ikke brug for KL

I dokumentaren betegner Carl Holst sin kontakt med KL som input til ham og hans advokat ud fra et KL-synspunkt i forbindelse med hans sag med Region Syddanmark.

TV 2 Nyhederne ville gerne have Carl Holst til at uddybe, hvilke input han fik, men han ønsker ikke at stille op til interview. Han henviser i stedet til sin advokat, Karoly Nemeth.

TV 2 har derfor sendt en række spørgsmål til Karoly Nemeth, der blandt andet handler om, hvorfor Carl Holst som folketingsmedlem i 2015 var berettiget til at få bistand af KL.

Selvom Carl Holst altså har tilkendegivet, at han fik input i KL, afviser hans advokat nu, at han overhovedet fik hjælp af KL. I en mail til TV 2 skriver Karoly Nemeth:

- Det, du skriver, er det rene vrøvl. Jeg har ene og alene rådgivet Carl Holst siden den 5. november 2015. Jeg har ikke brug for KL.

Se dokumentaren 'En rigtig møgsag' om KL's fråseri i aften klokken 20.00 på TV 2.

Oversigt

    Oversigt