Den mørkeste periode i næsten fem år er slut

Ikke siden den 12. december har solen skinnet for alvor på landsplan.

Mange har med god grund formentlig oplevet de seneste tolv dage som mørke og solfattige. Hvis det er følelsen, man sidder med, så er man slet ikke galt på den - for sidst vi så solen i høj grad på landsplan var 12. december.

Siden da har skyerne ligget tungt og tæt over Danmark, og det har kun givet meget korte perioder med lidt solskin til enkelte landsdele.

De 11 dage er den længste periode uden solskin i Danmark i næsten fem år. I januar 2014 var der ligeledes en periode på elleve døgn uden nævneværdig solskin på landsplan.

 

 

Januar 2014 endte med blot 17 timers solskin i alt, og blev dermed mindre solrig end indeværende december, som til og med 23. december har givet 19 timers solskin.

En hel måned uden solskin

Man har målt solskinstimer på landsplan siden 1920, men i København har man som én af de få stationer i landet registreret solskinstimer på daglig basis helt tilbage til 1876.

I løbet af de næsten 143 år er der gået 1715 måneder - og tallene afslører, at der kun tre gange er indtruffet en måned helt uden en eneste solskinstime i Hovedstaden.

 

Solen skinnede over Odense juleaftensdag. 
Solen skinnede over Odense juleaftensdag. 
Foto: Sune Jørgensen

 

Senest det skete var i december 1959, hvor der var nul solskinstimer i København og dermed mindst 31 dage i træk uden kig til solen.

De næste dage bliver vejret efterhånden mildt med vind fra vest og perioder, hvor der kan komme lidt solskin.

 

Oversigt

    Oversigt