Flere hundrede borgere kan have fået forkert svar på kræftprøver

En potentielt kæmpe fadæse, lyder det fra sygehusdirektør. Alle danske regioner vil nu vide, om der er fejl i deres screeningstest.

Flere hundrede borgere i Region Syddanmark kan have fået forkerte svar på en screening for tarmkræft.

Fejlen er sket, fordi en pakkemaskine hos virksomheden Strålfors den 2. oktober var ude af drift. Derfor blev breve med prøvesæt til afføringsprøver pakket manuelt.

Det viser sig nu, at flere borgere har fået et brev med deres eget navn på, men et prøvesæt med en anden persons navn og cpr-nummer.

Dermed kan nogle borgere have sendt en afføringsprøve i en andens navn og fået svar på en anden persons afføringsprøve. 

Det vil sige, at personer uden risiko for tarmkræft kan blive indkaldt til en kikkertundersøgelse. Men det kan også betyde, at personer, som har en risiko, går rundt i den tro, at de ikke har noget at bekymre sig over.

- Det er dybt alvorligt. Og når vi snakker om screening for kræft, så er det klart, det betyder rigtig meget, at det er de rigtige personer, vi får screenet. Og det kan vi ikke være sikre på, når sådan en fejl er sket, siger Dorthe Crüger, der er sygehusdirektør ved Sygehus Lillebælt, der er et regionalt sygehus, som består af sygehusene i Kolding, Vejle, Middelfart og Give. 

Potentielt kæmpe fadæse

Region Syddanmark blev bekendt med problemet i mandags, efter nogle borgere kontaktede screeningsekretariatet på Sygehus Lillebælt i Vejle, som administrerer screeningsprogrammet i Region Syddanmark.

11 borgere har henvendt sig, fordi de har fået forkerte breve, men op mod 635 borgere i regionen kan have fået et forkert brev. 

De 635 breve er pakket den 2. oktober på Strålfors' pakkecentral i Brøndby, den dag hvor pakkemaskinen ikke virkede. Strålfors er en virksomhed under Postnord.

Men antallet af fejl kan være langt større, og det samlede omfang er stadig uvist. Ifølge Region Syddanmark har pakkemaskinen i Brøndby været nede yderligere tre til fire dage i år, regionen ved bare ikke hvor mange gange.

- Det er virkelig en potentielt kæmpe fadæse, hvis det her er noget, der har stået på mere end de få datoer, vi er blevet bekendt med, siger Dorthe Crüger, der også er formand for Kræftens Bekæmpelse.

Varetager opgaven for alle regioner

Region Syddanmark mangler fortsat at få svar fra Strålfors om, hvor mange gange prøvesættene er pakket manuelt.

- Og det har jeg brug for, at man får helt præcist belyst. For jeg synes, det er vigtigere, at alle, der kan være i risiko, bliver orienteret, end at man prøver at sige, at der nok ikke er sket noget den dag. Det synes jeg ikke, man kan leve med, siger Dorthe Crüger. 

Det er ikke kun i Region Syddanmark, der er risiko for forbytninger af afføringsprøver. Strålfors varetager nemlig opgaven med at udsende invitationer til at deltage i screeningen for alle de danske regioner.

Repræsentanter fra alle regionerne har nu bedt virksomheden om at undersøge, om der er fejl i deres screeningstest.

Det er alle mænd og kvinder i alderen 50-74 år, der over en fireårig periode fra 2014 til 2017 bliver tilbudt at deltage i undersøgelsen. Borgeren får sendt et brev med prøvesæt og information om undersøgelsen og skal selv tage prøven og sende den til laboratoriet. Prøven undersøges så for blod i afføringen.

Vil kontakte flere hundrede borgere

I Region Syddanmark vil man nu bede alle de borgere, der har fået tilsendt et prøvesæt fra de datoer, hvor pakningen er foregået manuelt hos Strålfors, om at aflevere en ny prøve.

- Så vi har et stort detektivarbejde med i hvert fald flere hundrede borgere, som vi skal have kontaktet. Og det vil vi gøre i løbet af den næste uge, siger Dorthe Crüger.

Efter at have set rapporter fra Strålfors om, hvordan man vil håndtere processen fremover, føler hun sig nu tryg ved, at der er styr på behandlingen af invitationer til screeningsundersøgelsen. 

- Vi er nødt til at have helt tjek på, at det her ikke kan foregå igen. Fordi det er virkelig alvorligt, siger Dorthe Crüger.

Strålfors siger til TV 2, at man indtil videre har fundet mindst otte borgere, der med sikkerhed har fået fejl i deres prøve. Men man er endnu i gang med at undersøge omfanget. 

- Én fejl er ikke i orden, og derfor tager vi det særdeles alvorligt, og vi har sat procedurer i gang, for at det her ikke sker igen. Når der er manuelt arbejde, kan der ske fejl, siger Strålfors’ administrerende direktør, Thomas Knudssøn.

 
Fotograf: Claus Fisker / Scanpix

Oversigt

    Oversigt