Forladt vrag skæmmer Langeland: Men ingen vil fjerne det

Der ligger mindst 30 synlige skibsvrag langs de danske kyster. Flere mener, de skæmmer naturen, men ministeren afviser, at staten skal fjerne vragene.

Omkring 20 meter fra strandkanten ved Lohals på Langeland slår bølgerne op ad siderne på en gammel fiskekutter, der ligger på skrå i det lave vand.

Men kutteren ligger ikke og vugger i vandet, og der er ingen fiskere om bord, for det lille skib er efterladt.

Det mener flere beboere i Lohals er et problem, for de finder skibet skæmmende for kysten.

- Vi er kede af, at den ligger der, for det skæmmer stranden og området. Lystbådshavnens gæster spørger jo meget til, hvordan det kan være, at der ligger et vrag. Hvor længe får de lov at blive liggende? spørger Birger Printz, der er formand Lohals Havn A/S.

Minister: Der er ingen øvre tidsgrænse
Svaret på det spørgsmål er ifølge miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V), at skibsvraget kan få lov at ligge på ubestemt tid.

Det er nemlig hverken kommunen eller staten, der har til opgave at betale for at fjerne den gamle fiskekutter, hvis ikke ejeren selv får den fjernet. Kun hvis skibsvraget udgø

r en forureningsrisiko eller ligger i vejen for andre skibe, tager staten affære.

Dette slog ministeren fast i et svar på et spørgsmål, som SF’s transportordfører Karsten Hønge stillede til problematikken i juni:

”Skibsvrag, som ikke udgør en trussel eller fare, får normalt lov at ligge. F.eks. kræves skibsvrag, der ud fra en æstetisk betragtning må anses for at være uskønne, ikke fjernet efter gældende regler. Der er således ingen øvre tidsgrænse for harmløse, kystnære skibsvrag,” skrev Esben Lunde Larsen.

SF: En fælles opgave for staten
Den grundstødte kutter ved Lohals er langt fra det eneste såkaldt skæmmende vrag langs de danske kyster. En opgørelse fra 2010, der dog ikke er fyldestgørende, viser, at der 30 steder i landet findes skæmmende skibe og skibsvrag.

Helt modsat ministeren mener SF, at det er yderst problematisk med de mange synlige skibsvrag langs kysterne.

- Jeg synes, det er noget svineri. Tænkt sig, at der er folk, som ikke gider bruge penge på at få deres skibe fjernet, der bruger vores allesammens fælles strande som en affaldsplads, siger partiets transportordfører Karsten Hønge.

Han mener ikke, at de enkelte kommuner skal stå for udgifterne, da alle danskere og turister har adgang til og glæde af strandene. 

- Jeg synes, at det skal være en fælles opgave for staten. At få lavet en pulje, som kan give kommuner, som ansøger om det, mulighed for at få ryddet ordentligt op, siger han.

Også Danmarks Naturfredningsforening ønsker at få de mange synlige skibsvrag fjernet fra de danske kyster.

Oversigt

    Oversigt