Fyns Politi går ind i sag om selvmord: - Det kan godt være, at jeg må i fængsel

Fyns Politi vil nu undersøge sagen om overlægen Svend Lings, der angiveligt har assisteret ved flere end ti patienters selvmord.

- Det kan godt være, at jeg må i fængsel. Det, jeg kan blive udsat for, er jo ingenting i sammenligning med det, som de mennesker, der ligger og lider, bliver udsat for.

Sådan lyder det fra den pensionerede overlæge Svend Lings fra Kværndrup. Han er medlem af gruppen Læger for Aktiv Dødshjælp. Flere end ti gange har han assisteret ved patienters selvmord ved at levere dødelige sovepiller, fortæller han til TV 2.

Det får nu Fyns Politi til at gå ind i sagen.

- Når vi får sådan nogle oplysninger, så undersøger vi sagen, siger Henrik Justesen, vicepolitiinspektør og leder af efterforskning af personfarlig kriminalitet, til TV 2.

Svend Lings kalder det sin pligt at hjælpe med at ende patienternes liv - og dermed bryde den danske lovgivning.

Vil lovliggøre assisteret selvmord

Gruppen Læger for Aktiv Dødshjælp arbejder for at lovliggøre assisteret selvmord i Danmark, hvor patienten tager sit eget liv med assistance fra en læge, der leverer de dødelige midler.

Alle ni læger i gruppen har ifølge Svend Lings hjulpet patienter i døden, men hvor mange det i alt drejer sig om, vil han ikke fortælle.

Politiet vil undersøge selvmordsbeskrivelse

På deres hjemmeside beskriver Læger for Aktiv Dødshjælp, hvordan patienter kan tage deres eget liv, hvis man "ikke vil vente på at samfundet lever op til sine moralske forpligtelser overfor dets svageste medlemmer".

En opskrift på selvmord, som politiet også vil undersøge nærmere.

- Vi retter nu henvendelse til dem, som har lavet hjemmesiden, men jeg vil ikke kommentere det yderligere, før vi har undersøgt sagen, siger Henrik Justesen.

Ikke ulovligt at beskrive selvmord på nettet

Ifølge en juraekspert gør Læger for Aktiv Dødshjælp dog ikke noget ulovligt, når gruppen beskriver, hvordan patienter kan tage livet af sig selv.

- At forklare, hvordan man begår selvmord på en hjemmeside eller i en bog, er ikke at medvirke til selvmord. Det er ikke konkret nok. Der skal være tale om en specifik patient, som får forklaret, hvordan man gør, før der er tale om medvirken, siger Lars Bo Langsted, professor ved Juridisk Institut på Aalborg Universitet, til TV 2.

Både i Holland, Belgien og Luxembourg er aktiv dødshjælp tilladt, mens det i Schweiz er lovligt at yde hjælp til selvmord.

Læs også:

Oversigt

    Oversigt