I det fynske folks tjeneste

Håndværker rystet: Gav 2.000 kroner til kræftramte børn - troede han

Lydoptagelse afslører, hvordan en telefonsælger lyver og får Jan Bernth til at donere penge til Foreningen for Danske Kræftramte Børn, der holder til i Odense.

00:57

Video: TV 2

I samarbejde med TV2.dk

'Operation X' har fået fat i en lang række interne telefonoptagelser fra Foreningen for Danske Kræftramte Børns telefonsælgere. I en af samtalerne forklarer sælgeren, hvad foreningen gør for kræftramte børn i Danmark.

- Så tager vi dem også på nogle arrangementsture, sådan ud-af-huset, hvor de for eksempel kommer i Tivoli og ud og ser en fodboldkamp, for eksempel FCK og FC Midtjylland, som vi samarbejder med, siger telefonsælgeren, der ringer på vegne af Foreningen for Danske Kræftramte Børn.

Jan donerede 2000 kroner

I den anden ende af røret er Jan Bernth, der driver sit eget håndværkerfirma. Da han modtog opkaldet og hørte, hvad foreningen gjorde for de kræftramte børn, så var han ikke i tvivl om, at han gerne ville støtte det gode formål.

- Så bliver man blød om hjertet og tænker, at det er noget, man gerne vil støtte, fortæller Jan Bernth, der donerede 2000 kroner til foreningen. 

FC Midtjylland: Det er enormt usmageligt

'Operation X' har spurgt Tivoli, FCK og FC Midtjylland, om de har et samarbejde med foreningen eller har arrangeret ture for foreningen. De afviser alle, at dette skulle være tilfældet.

- Det er enormt usmageligt. Vi har ikke på nogen måde et samarbejde med dem, fortæller Jacob Jørgensen, kommerciel direktør i FC Midtjylland.

'Operation X' har været i kontakt med flere andre virksomheder, der fortæller, at deres navn er blevet udnyttet af foreningen. Blandt andet Tycho Brahe Planetarium, Legoland, fodboldklubben Esbjerg og Fårup Sommerland.

Det bør stoppes

Jan Bernth er rystet over, at hans gavmildhed er blevet udnyttet af foreningen.

- Hvordan har de samvittighed til at bruge børn og kræft til at suge penge ud af folk? Det ryster mig virkelig, i den grad. Det, der gør mest ondt er, at børnene ikke får de oplevelser, som de siger, fortæller Jan Bernth.

Brancheorganisationen for indsamlingsforeninger, ISOBRO, har fået forelagt indholdet af telefonoptagelserne og er rystet over, hvor kyniske metoder, der bliver brugt.

- Med de oplysninger I har lagt på bordet, så er det her desværre indsamlingsarbejde af værste skuffe. Der bør sættes en stopper for sådan en indsamlingsaktivitet, siger Robert Hinnerskov, der er generalsekretær i ISOBRO.

Foreningen for Danske Kræftramte Børn har ikke svaret på, hvorfor foreningen lyver i deres indsamlingsarbejde. De har heller ikke redegjort for, hvor mange penge der er samlet ind, og hvad der er gået videre til kræftsyge børn.