I det fynske folks tjeneste

Heltinde tvivlede på sig selv: - Ej, ikke straffe

Stina Lykke var afgørende i straffesparkskonkurrencen i EM-semifinalen. Men hun havde faktisk slet ikke lyst til afgørelsen fra 11 meter undervejs.

Foto: TOBIAS SCHWARZ, Scanpix

I samarbejde med TV2.dk

Fire forsøg. Fire afbrændere. 

Fakta, der er ligeså knastørre og kedelige at sætte tænderne i for østrigerne som en alt for gennemstegt wienerschnitzel. Men ikke desto mindre er det Østrigs straffesparksstatistik i EM-semifinalen overfor danske Stina Lykke.

- Det er så vildt. Vi kæmper en hel kamp, som ender ud i straffe. Så har jeg bare et hold med fantastiske afsluttere. Det er så fedt, lød det fra den danske målmand umiddelbart efter sejren over Østrig

Læs også Fynsk EM-helt får topkarakter efter semifinaledrama

Kampen var nærmest komponeret som et dramatisk musikstykke med den store finale til sidst. Afgørelse på straffespark. En konkurrence, hvor ikke blot klaveret, men hele symfonien spillede for Stina Lykke.

Første forsøg sendte Østrig et godt stykke over mål - akkurat som holdets mulighed fra 11 meter i ordinær spilletid. Ja, nærmest to identiske, østrigske Elkjær-tvillinger. Men tilbage til straffesparkskonkurrencen, hvor den danske målmand kunne andet end blot intimidere skytterne fra Østrig. Hun snuppede nemlig de to næste forsøg fra Østrig og blev på den måde heltinde i straffesparkskonkurrencen. En konkurrence, som hun tidligere i kampen faktisk slet ikke håbede op:

- Jeg gik hele kampen og tænkte: Ej, ikke straffe. Fordi jeg følte ikke, jeg var klar. Det vendte så heldigvis, så nu er vi i finalen. Det er fuldstændig sindssygt, siger Stina Lykke.

Hyldest fra holdkammerater: Verdensklasse, mur og en kæmpe fordel

Det er ikke første gang under EM-slutrunden, at den 31-årige danske målmand agerer redningskvinde på straffespark. Også i gruppekampen mod Norge afværgede hun en straffescoring til modstanderne - blandt flere fine redninger.

Stina Lykkes stærke statistik på straffespark er da også blevet bemærket af landstræneren.

- Skal vi ikke bare sige, at hun har prøvet det før. Hun har gjort det før, nu gør hun det igen, siger Nils Nielsen.

Den danske landstræner havde i EM-semifinalen ikke problemer med at finde straffesparksskytter - blandt andet på grund af Stina Lykke:

- De ville gerne skyde. De havde det i maven i dag og sagde, at de nok skulle sparke og sætte bolden ind, fordi de vidste, at Stina ville tage et par stykker.

Til sidst kunne Simone Boye sætte Danmark på finalekurs, da hun - modsat østrigerne - formåede at udnytte sit straffespark. Hun delte dog hellere end gerne triumfen med sin holdkammerat i målet.

- Det er en kæmpe fordel at have hende. Vi snakkede om, at Stina nok skulle gøre sin del, og så måtte vi gøre vores del og sparke den ind. Så kæmpestort tak til Stina, siger den danske forsvarsspiller, der bliver bakket op af flere holdkammerater i sin ros af Stina Lykke:

- Hun er jo verdensklasse på straffespark. Det var for sindssygt, siger Pernille Harder.

- Hun er bare en fantastisk mur, supplerer Theresa Nielsen.

Om muren i målet også lukker af i finalen, må vi vente at se til på søndag, hvor Danmark møder Holland.

I samarbejde med TV2.dk