I det fynske folks tjeneste

Isen kan være farlig, men bliver måske klar til skøjteløb i weekenden

01:50

Video: TV 2 VEJRET

I samarbejde med TV2.dk

Isen måler flere steder omkring 10 centimeter, men der skal mere til, før den kan erklæres sikker.

Med frost, som vi oplever i øjeblikket, vokser is-tykkelsen i teorien med en til halvanden centimeter i døgnet.

Det er dog meget forskelligt, og generelt falder væksthastigheden i takt med is-tykkelsen. Andre forhold som snedække, vind, vanddybde og strømforhold spiller også ind på væksthastigheden.

Læs også Første forårsweekend bliver uden forårsvejr

Derfor er det også svært at sige, om populære danske skøjtesøer bliver klar til leg i weekenden. Indtil videre fraråder politi og myndigheder al færdsel på skøjtesøer.

Kan blive første 'isen er sikker' i fem år

TV 2 Vejret havde torsdag formiddag en kold aftale med Claus Johanson fra Nyborg Kommune ved Voldgraven, som er et yndet sted for skøjteløb. 

Her var istykkelsen 10 centimeter, og man håber, isen når at blive klar til lørdag eller søndag. Hvis skiltene med 'isen er sikker' kommer i brug, er det første gang siden 2013.

Landets kommuner oplyser på deres hjemmesider, hvilke søer der er åbne. Derfor er det en klog beslutning at tjekke hjemmesiderne, før skøjterne findes frem.

Claus Johanson, Parkformand fra Nyborg Kommune, borer hul i isen og måler istykkelse n til 10 centimeter torsdag formiddag. Foto: Sussie Baassel Holdt / Nyborg Kommune

Udover is-tykkelsen er der lokale forhold, der afgør, om isen er sikker. Den viden har kommunerne.

Efter weekenden ankommer lidt lunere vejr til Danmark, så lykkes det ikke at få sikker is i weekenden, kan man nok lade skøjterne blive inderst i klædeskabet.

Ved du noget? Så send os et tip