Karsten Hønge: - Jeg er ikke nogen dresseret abe

Den fynsk valgte Karsten Hønge er kendt for en bramfri tone, der ligger langt fra det "politikerpølsesnak", der ellers tales på Christiansborg. Mød SF's fynske og nyudnævnte politiske ordfører.

Det er kun tre år siden, han blev kaldt "vikaren fra Helvede". Nu er det 58-årige Karsten Hønge, der skal vise vælgerne, hvor skabet skal stå ifølge SF.

Han har netop fået til opgave at være partiets politiske ordfører, fortæller han op til folketingsgruppens sommermøde. 

- Det kan da godt være, at partiet har brug for en, der sparker igennem, ræsonnerer han selv om, hvorfor partileder Pia Olsen Dyhr overlader posten til netop ham.  

Karsten Hønge ved det godt selv; han er kendt som en bulderbasse. En to meter høj tømrer fra Mors, der ikke er til "politikerpølsesnak". 

Et sommerinterview

- Der har altid været lidt strøm på mit sprog. Det er jeg faktisk kommet langt med i stedet for at sidde og fedte med det, siger han og erkender, at folk nogle gange har slået sig på hans skarpe budskaber.

TV 2 har mødt Karsten Hønge til en snak om hans rolle i SF's dramatiske exit fra regeringen, om at være sig selv - også på de bonede gulve og om barndommen på Mors, der har gjort ham til "tillidsmand for dem, der ikke fik for meget". 

- Bare vær dig selv

"Man kan ikke være venner med alle," står der på en t-shirt, der hænger i glas og ramme på Karsten Hønges lille kontor på Christiansborg. Den er fra hans tid som fagforeningsformand for 'Træ Industri Byg' på Fyn, der i dag er en del af 3F.

Da han kom ind i Folketinget i januar 2014 som suppleant, anede han ikke, hvor længe han skulle være der, så han tog ikke en masse ting med hjemmefra. Men på anden dag som MF'er havde han rammen med under armen til kontoret. 

- Der var på det tidspunkt mange, lad os bare kalde dem forholdsvis belastende, møder. Så kiggede jeg på den der og tænkte, "ja, det er sådan, det skal være. Du kan for helvede ikke være venner med alle. Der vil være nogen, der skal slå sig på dig. Så bare vær dig selv", fortæller han. 

Blå bog: Karsten Hønge

Slog fra sig i skolegården

Hans indre seismograf er indstillet til store udsving. Han råber, griner og græder nemt. Følelser af alle slags kommer ud. Det skammer han sig ikke over. Og det er måske blevet det, der har båret ham frem til, hvor han er i dag.

Da han voksede op i Nykøbing Mors i 1960'erne, stødte han igen og igen mod "himmelråbende uretfærdighed og forskelsbehandling" i skolegården. Der var stor forskel på de rige og de fattige børn, og Hønge hørte til de sidste.

Han kom fra et godt hjem, forsikrer han. Faderen blev invalidepensionist, da han var ti år, og moderen var ufaglært og gjorde rent. Der var ikke meget at gøre med, men Karsten Hønge husker forældrene som stolte socialdemokrater, der holdt Aktuelt og rankede ryggen, uanset hvor klemte de var økonomisk. De stod også fast på, at deres fire børn skulle have en uddannelse. 

Men han så mange duknakkede fattigbørn falde igennem, uden at nogen besværede sig med at gribe ud efter dem. Og han følte sig stemplet i det lille samfund, hvor alle vidste alt om alle, og hvor børnene nemt afkodede hinandens socialstatus. 

Til Karsten Hønges held var han "en stærk kleppert". 

- Der blev delt øretæver ud, hvis der var nogen, der sagde noget grimt om min familie. Jeg oplevede mange fattige dengang, som knyttede hænderne i lommerne og bed det i sig. Det gjorde jeg ikke, fortæller han og trækker en linje op til nutiden og sig selv som voksen. 

- På samme måde slår jeg måske også ud nu - bare verbalt. Jeg har let ved at få det ud, siger han.

SF havde slugt for mange kameler

Han vidste udmærket godt, at han ville komme til at lave rav i den, da han i januar 2014 fik et nyt adgangskort til Christiansborg.

I månederne forinden var det blevet besluttet at sælge aktier i Dong Energy for at stampe ny kapital op af jorden. Den amerikanske investeringsbank Goldman Sachs købte den største luns og dermed betydelig magt i det danske energiselskab.

quote Annette Vilhelmsen sagde i sin tiltrædelsestale, at hun ville bide sig fast i forhandlingsbordet. Men hun har bidt sig fast i et rullebord. De har kørt hende rundt i manegen.

Karsten Hønge om sin partiformand i 2013

Som regeringsparti bakkede SF loyalt op om daværende finansminister Bjarne Corydons salg. Men for Karsten Hønge var Dong-salget dråben efter to et halvt års regeringsdeltagelse, hvor SF var gået med til langt mere, end baglandet kunne se sig selv i.

Han kritiserede bramfrit sin egen partitop og daværende formand Annette Vilhelmsen. Til Politiken sagde han for eksempel:

- Denne her sag er jo en kamel, der stiller sig oven på bunken af kameler, som er blevet slugt af SF. Vi er sgu gået hen og blevet noget tørre i halsen.

Og da regeringen - og dermed også SF - året før præsenterede en vækstplan med selskabsskattelettelser (stik imod hvad partiet var gået til valg på), bemærkede Hønge: 

- Annette Vilhelmsen sagde i sin tiltrædelsestale, at hun var en stædig fynbo, der ville bide sig fast i forhandlingsbordet. Men hun har bidt sig fast i et rullebord. De har kørt hende rundt i manegen.

Partiet var i opløsning

I dag indrømmer han, at det ikke var så loyalt over for partilederen. 

- Det var måske ikke så pænt sagt, siger han lidt eftertænksomt - for så at afbryde sig selv: 

- Men det var for helvede det, der foregik.

- Loyalitet er jo ikke kun bundet til mennesker, det er også bundet til partiet, fastslår han.

Og han var ikke den eneste, der havde det på den måde. Karsten Hønge blev spydspids for kritikken fra baglandet, der var så massiv, at Annette Vilhelmsen den 30. januar 2014 meddelte, at SF trak sig ud af regeringen, og at hun selv gik af som partiformand.

Tre om Karsten Hønge

- Det var meget intenst i den periode. Jeg blev oprigtigt overrasket over, hvor stor uenigheden var i partiet. Og jeg mener, at der var en reel risiko for, at vi ikke var her i dag, hvis ikke vi havde gjort noget på det tidspunkt, siger han.

- SF's eksistens var på spil. Partiet var i opløsning både organisatorisk og politisk. Det handlede om at redde det, der kunne reddes. Derfor mener jeg helt klart, at det var det rigtige at gøre, for alternativet var så meget værre. Hvis vi ikke havde genfundet vores fundament, mener jeg simpelthen, der var risiko for, at partiet ville være smuldret væk. Vælgerne og medlemmerne ville sige; det der kan vi ikke være med til mere.

Oprydningsarbejdet efter regeringen

Partiet har lært en masse af sin første regeringsdeltagelse, forsikrer Karsten Hønge. I tiden efter blev der nedsat udvalg og skrevet rapporter for at finde ud af, hvor kæden var hoppet af. 

Flere SF'ere forlod partiet. Ida Auken og Astrid Krag måtte begge vinke farvel til en ministerpost, da SF meldte sig ud af regeringen, og de benyttede begge anledningen til at skifte parti - Auken til Radikale Venstre og Krag til Socialdemokratiet.

Samme holdskifte var tidligere i den svære regeringsperiode set fra blandt andre Thor Möger Pedersen, der ellers var en af hovedarkitekterne bag regeringssamarbejdet med S, partiets daværende politiske ordfører Jesper Petersen og daværende næstformand Mattias Tesfaye. 

Annette Vilhelmsen meddelte på et pressemøde 30. januar 2014, at hun gik af som formand, og at partiet forlod regeringen.
Annette Vilhelmsen meddelte på et pressemøde 30. januar 2014, at hun gik af som formand, og at partiet forlod regeringen.
Foto: Bax Lindhardt/Scanpix/arkiv

- Det var måske meget godt at komme igennem sådan en renselsesproces, mener Karsten Hønge i dag. 

Han er ikke længere vikar. I dag sidder han i Folketinget på sit eget mandat. Det vandt han ved valget i 2015, hvor han og Annette Vilhelmsen kæmpede om det ene mandat, partiet havde sikret sig på Fyn.

Han slog den tidligere partiformand med 137 stemmer.

- Vi er ikke bange for magten

Engang ude i fremtiden skal SF i regering igen. Mere brændte de heller ikke fingrene, forsikrer han. 

- Men vi skal heller aldrig nogensinde igen sælge vores politiske bedstemor for at komme i regering. Det må aldrig blive for enhver pris. Én ting er, at man ikke kan få gennemført sin politik, men vi endte med at stå og forsvare ting, som var uforsvarlige, siger Karsten Hønge.

Der findes ikke nogen opskrift på, hvordan betingelserne skal være for, at det er attraktivt for SF at gå i regering igen. Men det er helt klart for Hønge, at næste gang muligheden opstår, vil SF ikke lade sig forblænde. 

- Vi er ikke bange for magten, og vi er ikke bange for at få kritik for at tage ansvar. Men det er lige så klart, at næste gang vi skal i regering, skal det være ud fra en styrkeposition, hvor SF står stærkt nok til at få tilstrækkelig indflydelse, og hvor regeringen har en chance for at komme igennem med den politik, vi kan blive enige om. De ting var ikke helt skarpe sidste gang.

SF når ikke at genvinde nok styrke til næste valg, vurderer han. Det er ikke sandsynligt, sådan som partiet "ligger og rasler rundt i meningsmålingerne".  

Men han er overbevist om, at partiet kommer stærkt igen. Det er den klippefaste tro, der kommer af at have været med i både medgang og modgang. 

- Det giver en slags råstyrke til at klare, når det ser svært ud, men også til ikke bare at lade sig rive med af en naiv eufori. Det går op og ned i politik. Derfor ved jeg, at vi kommer til kræfter igen. Det er bare ikke noget, der flytter sig henover natten. Vælgerne er jo ikke sådan nogen, man bare trækker rundt ved næsen. Heldigvis da.

- Politikerpølsesnak rammer mit søvncenter

Karsten Hønge var blot 14 år, da han meldte sig ind i SF. Han sad i SFU's ledelse i 1970'erne sammen med Holger K. Nielsen, dengang han gik i afghanerpels og havde stort krøllet hår.

quote Jeg har fuld tillid til Karsten Hønge. Han kan bidrage til, at der er flere ansigter på SF. Og så må man erkende, at Karsten Hønge har en skarp og elegant tunge, som vi gerne vil bruge mere.

Pia Olsen Dyhr på SF's sommergruppemøde 

Hønge har som en af de ganske få i landet siddet i både byråd, amtsråd, regionsråd og Folketinget. Han var med, både da SF havde 23 mandater - og da de var ved at ryge helt ud.

Det er den slags, der bar ham igennem den svære periode, tænker han. At han har stået last og brast med SF i en menneskealder. 

- I de svære dage, hvor der kunne komme en ung mand på 30 år og sige et eller andet om, at jeg ikke vidste noget om SF, kunne jeg lægge min arm tungt på hans skulder og sige: "Ved du hvad, da jeg meldte mig ind i SF, var du vand i din fars nosser. Så vil du være så venlig at holde din kæft, du skal kraftedme ikke komme her og belære mig om, hvad det vil sige at være SF’er", fortæller han i dag grinende.

Har du ændret dig siden det rabalder dengang? Bliver man rundere og mere diplomatisk?

- Der er folk i min omgangskreds, der stadig går og venter på, at jeg bliver rundere med årene. Men det tror jeg ikke, jeg gør. Jeg når det ikke i det her liv. 

Partileder Pia Olsen Dyhr skal ikke frygte noget angreb fra Karsten Hønge, forsikrer han. Han har kendt hende,
Partileder Pia Olsen Dyhr skal ikke frygte noget angreb fra Karsten Hønge, forsikrer han. Han har kendt hende,
Foto: Mads Joakim Rimer Rasmussen/Scanpix/arkiv

- Jeg arbejder heller ikke på at blive det. Det varme vand skal være varmt, og det kolde vand skal være koldt. Man skal heller ikke gøre politik hverken unødig kompliceret eller kedeligt. Det må godt have en karakter af, at man ikke sliber sine ord og laver om på sig selv. 

Har du overhovedet ikke lavet om dig selv, efter du er kommet i Folketinget? 

- Næ, det synes jeg ikke. 

Det er vel meget normalt, at man tager lidt pænere tøj på eller kommer til at tale lidt som dem, man omgås, for at passe ind? 

- Nej, det gør jeg ikke, for det der forbandede politikerpølsesnak ser jeg altså ikke noget i. Det rammer direkte ind i mit søvncenter. Jeg gider simpelthen ikke at høre på det. 

- Der er også nogen politikere, der kan blive håndsky over for vælgerne. Men jeg er sgu ikke nogen dresseret abe, der hopper, som vælgerne gerne vil have det, fastslår Karsten Hønge og fortæller, at der er blevet klaget over hans sprog.

- Her den anden dag var der gudhjælpemig en, der havde skrevet et læserbrev i Jyllands-Posten om, at han synes, det er træls, at jeg bander engang imellem, fortæller han med forbløffelse malet i hele ansigtet. 

- Ved du hvad, gamle ven, verden ligger åben. Du er velkommen til at stemme på en anden. Tænk, at du gider at skrive et læserbrev, siger han ud i rummet, henvendt til læserbrevsskribenten.

En skildpadde i en kommunal tørretumbler

SF landede på syv mandater ved folketingsvalget i 2015. Seneste Megafon-måling for TV 2 og Politiken viste i slutningen af juni, at SF ligger bedre i dag. Partiet stod til ti mandater i målingen. 

Næste sværdslag er kommunalvalget til november. SF gik ni procent tilbage på landsplan ved seneste kommunalvalg i 2013 og styrtblødte mandater i kommunerne. 224 for at være præcis.

Hønge har en tyrkertro på, at det nok skal gå bedre denne gang. Men som han ser det, er venstrefløjen også inde i en fase, hvor alt kan ske. 

- Det er en enorm spændende periode for venstrefløjen og SF. Det er en periode med et enormt opbrud. Enhedslisten er blevet så stor, Alternativet markerer sig som et delvist venstrefløjsparti, og SF skal genvinde sin vælger- og medlemsmæssige opbakning.

Hvor skal I placere jer?​

- Vi skal være lige præcis der, hvor vi er. Vi er en rød stemme, der arbejder. Jeg ville ikke glæde mig over at være politiker, hvis det bare gik ud på at markere holdninger og holde nogle gode 1. maj-taler. Det er vigtigt for mig, at vi står klar med værktøjet og er med til at forandre hver dag. 

- Jeg synes, vi ligger et unikt sted. Inden for beskæftigelsesområdet for eksempel synes jeg, at både jeg selv og SF er placeret der, hvor vi skal være. I forsvaret for både de kontanthjælpsmodtagere, der hænger fast i samfundet med det yderste af neglene, men også i forsvaret for alle de hårdtarbejdende mennesker, der ikke kan forestille sig at arbejde, til de er over 70.

Det er også i den retning, hans politiske ambitioner går. Han ser sig selv som "tillidsmand for dem, der har røven i klemme og dem, der ikke fik så meget". Den næste store kamp, han gerne vil tage, er for de, der står på kanten af at komme på førtidspension. 

- Vi skal blive langt bedre til at tage hånd om dem. Der er alt for mange syge, der bliver kastet rundt i det kommunale system. De bliver behandlet som en skildpadde i en kommunal tørretumbler, siger han.  

Og hans personlige ambitioner?

- Jeg har altid ønsket at være med ved bordet, hvor beslutningerne trækkes. Der er sjovt at være. Jeg er en hund efter indflydelse, griner den nyslåede politiske ordfører.

Oversigt

    Oversigt