Nyborgenser kæmper med sygdom, men slår rekord dybt under havets overflade

Stig Pryds har en gigtlidelse, men han mænger sig alligevel blandt verdens bedste fridykkere. Nu har han slået sin egen nordiske rekord.

Der var hverken iltmaske eller svømmefødder, da fridykkeren Stig Pryds satte endnu en rekord i maj.

Her nåede han 102 meter ned under havets overflade. 

Ved hjælp af blot et reb og en næseklemme trak han sig hele vejen ned gennem Bahamas' dyb og op igen.

Det tog tre minutter og 32 sekunder - og som med andre dyk giver det ham en helt særlig rus at være under vandet.

- Den ro og afslappethed bliver meget meditativ, og det er her, alt det magiske opstår, siger den 44-årige dansker i 'Go' morgen Danmark'. 

Krykker og kørestol

Det usædvanlige ved fridykkeren er, at han lider af en gigtsygdom.

Han mærkede de første tegn i 2001, hvor anklerne hævede op, men fik først diagnosen psoriasisgigt i 2008. Det tærede på både krop og psyke.

- Det betød krykker og kørestol for mig. Jeg gik 100 meter af gangen, og så foregik det i en stol resten af tiden. Jeg var også på den vildeste smertemedicin: Morfin og metadon, siger han. 

Men en interesse for ekstremsporten fridykning ændrede tilværelsen.

Stig Pryds, der er uddannet skorstensfejer, begyndte at dykke uden ilt for fire år siden, efter han havde set en video om fænomenet.

- Jeg var ved at blive vanvittig over ikke at have noget at lave. Jeg gik til vandgymnastik, og det var dejligt at ligge i det varme vand, men det var ikke så mandigt at lave gymnastik med ældre damer, og så så jeg tilfældigvis én, der dykkede, i en video. Det foregik i et roligt tempo, og så tænkte jeg, at det gav mere mening at lave.

Den nye passion gjorde underværker, og han stoppede også med medicinen.   

- Jeg fandt ud af, at det var vanvittigt behageligt. At holde vejret er en ting, men at trække vejret igen; det var helt vildt, så lækkert det var. Og at mærke en forbedring i mine ledsmerter, fortæller han.

Komme dybere med finner

Gigten er der stadig, men Stig Pryds er et andet sted i dag.

- Min knætilstand er så væsentlig forbedret, at jeg kan cykle og gå pænt lange ture uden at være belastet - ikke i flere timer, men dog kan jeg gå, siger han og tilføjer:

- Jeg skal aktivere mine led uden at belaste dem, så det er en hårfin grænse, og jeg kan ikke bare hoppe i et træningslokale. Der er ikke dage, hvor det hele er væk, men så snart jeg er i vandet, så der ingenting, og det er det, der er hele lyspunktet.

Stig Pryds ben er stadig svækket af sygdommen, og derfor er et af hans mål at udfordre sine egne fysiske begrænsninger.

- Lige nu er min største drøm at komme dybere ned med finne på. Det er det, der volder mig størst problemer på grund af, at mine ben er så svage, som de er. De har ikke været fuldt funktionelle i fem-seks år på grund af gigtsmerterne, og det kræver en vis styrke at komme op af vandet igen.

Kræver en voldsom afslapning

Stig Pryds besøgte den tropiske øgruppe i begyndelsen af maj for at lave rekordforsøget i en stor fridykkerkonkurrence - han er selv indehaver af den tidligere nordiske rekord, der lød på 98 meter i samme disciplin.

Planen var oprindeligt tre dyk, men på grund af øreproblemer valgte han at fokusere på det ene, som det lykkedes at slå rekorden på.

Selvom fire ekstra meter måske ikke lyder af meget, er det et enormt tryk, man udsætter sig selv for så dybt nede i vandet.

Men den største udfordring er at give mentalt slip og at kunne slappe af under havets overflade, forklarer han.

- Det kræver en voldsom afslapning af kroppen. Jeg kan ikke være anspændt nogen som helst steder. Jeg bruger kun de få muskelgrupper, der skal til.

Stig Pryds har som mål at fortsætte med at udfordre sig selv.

- Drømmen er at kunne gøre det her så længe så muligt og have de her rare, behagelige oplevelser, siger han.

- Hvis jeg kan ramme 108-110 meter (med svømmefødder, red), ville det være helt fantastisk. Spørgsmålet er så bare, at hvis jeg gør det, vil målet så være 112 meter? Så det er svært at sige, griner han.

Sætter pris på andre ting

Fridykkeren er fortsat plaget af gigt, og ryggen er begyndt at volde problemer. Men dykkerpassionen samt korrekt kost, vejrtrækningsøvelser og yoga har forbedret hans livskvalitet markant, og han føler sig som en anden mand i dag.

- I dag elsker jeg mit liv, som det er med de smerter, der nu er. Nu sætter jeg pris på nogle helt andre ting i livet, og det er alle de små ting, som andre tager for givet, siger han og nævner som eksempel at kunne gå og cykle igen og at være nærværende med sine to døtre.

- Det har lært mig at værdsætte mit liv og givet mig troen tilbage på, at jeg kan præstere og gøre nogle ting. Det allerbedste er, at jeg kan vise mine børn, at jeg faktisk kan noget.

Næste udfordring for danskeren er VM i fridykning i Honduras, der finder sted om tre måneder.

- Vi har træningsmøde i morgen (tirsdag, red), så går vi i gang - og så skal der bare knokles, siger han.

Oversigt

    Oversigt