I det fynske folks tjeneste

Rangliste stempler fynske banker som "usikker"

Den årlige rangliste over danske børsnoterede bankers evne til at modstå tab viser, hvilke otte banker der ligger i bund.

Direktør Lars Petersson og Sparekassen Sjælland-Fyn A/S hentede i 2016 et rekordstort overskud på 215,7 millioner kroner efter skat. Foto: Christian Liliendahl/Scanpix/arkiv

I samarbejde med TV2.dk

En ny opgørelse stempler mere end hver tredje børsnoterede bank i Danmark som en ”usikker bank”. Blandt dem er Sparekassen Sjælland-Fyn A/S, som på Fyn hedder Sparekassen Fyn, og Totalbanken med hovedsæde i Aarup.

Opgørelsen vurderer de danske børsnoterede bankers evne til at modstå tab, og er udarbejdet af lektor i økonomi ved Aarhus Universitet Johannes Raaballe, skriver Berlingske Business.

Ranglisten er blevet til på baggrund af den markedsopgjorte solvens (MSolvens), som måler en banks soliditiet. Den er baseret på aktiemarkedsdata, og har før kunnet identificere 19 ud af de 20 børsnoterede banker, der gik fallit under finanskrisen.

Læs også Odense rykker: Rekordoverskud i Sparekassen Sjælland-Fyn

Helt i bund på listen er Østjysk Bank, efterfulgt af Danske Andelskassers Bank, Totalbanken (MSolvens 1,58) og Salling Bank. Alle fire banker er markeret med rødt og har en MSolvens under 2.

Herefter følger fire banker, som er markeret med gult. Der er tale om Vestjysk Bank, Skjern Bank, Hvidbjerg Bank og Sparekassen Sjælland-Fyn A/S (MSolvens 2,81). Disse banker har alle en MSolvens mellem 2 og 3.

Johannes Raaballe anbefaler en MSolvens på 4 og derover. Og her klarer ti banker skærene - heriblandt Fynske Bank (MSolvens 5,25) og Nordfyns Bank (MSolvens 4,48). Helt i top ligger Grønlandsbanken med en MSolvens på 10,56. Banken er således klart den mest solvente bank i Danmark.

Johannes Raaballe vurderer på baggrund af ranglisten, at der er finansiel stabilitet i den danske banksektor.

- Men der er en gruppe på syv til otte banker, der nu har været trængte i en periode på otte år. For disse banker kan det stort set øjeblikkeligt gå fra slemt til værre, hvis der pludselig sker et væsentligt skift i konjunkturerne til skade for bankens låntagere, siger han.

Listen omfatter de danske børsnoterede banker, der har hovedsæde i Danmark.

Læs også Totalbanken fik flot resultat men har problemer med udlånet

Læs også Kvartalsplus: Fynske banker godt fra land