Rygeforbud i fængsler: Fynske fængselsbetjente er skeptiske

Fra 1. april er det slut med røg i landets fængsler og arresthuse, når et totalt forbud mod indendørs rygning træder i kraft.

Nyt rygeforbud i fængslerne skal tage hensyn til de ansatte. Selv frygter de, at forbuddet fører til flere konflikter.

TV 2 har foretaget en rundringing til de lokale tillidsrepræsentanter i landets fængsler og arresthuse og spurgt dem til deres syn på det indendørs rygeforbud, der træder i kraft på Kriminalforsorgens matrikler fra den 1. april 2017.

Forbuddet vil særligt ramme varetægtsfængslede, der fremover kun vil have adgang til at ryge én time ud af døgnets 24.

Her peger to tillidsrepræsentanter på Fyn på, at fængselspersonalet mangler ressourcer til at håndtere den konfliktoptrapning, som et rygeforbud kan medføre. 

- Jeg tror, at de nye rygeregler vil optrappe konflikterne og føre til meget mere magtanvendelse. Det er ok med rygeforbud, men det er helt forkert at indføre det nu, hvor man mangler folk i Kriminalforsorgen, hvor der skæres ned, og hvor personalet er rigtig presset i forvejen, siger Steen Østerberg, Tillidsrepræsentant i Ringe Fængsel til TV 2. 

Tillidsrepræsentanten i Odense Arrest, Pia Terndrup, er enig. 

- Arbejdspladsvurderinger har peget på røggener, så det er fint, at man prøver at imødekomme og undgå, at vi skal gå i røg. Men det er problematisk i forhold til at finde løsninger med at komme ud og ryge. Det kræver flere timer af os at afvikle ekstra gårdture, men der tilføres ikke ressourcer. Jeg har arbejdet i Odense Arrest i 16 år, og noget af det første de indsatte råber om, er, om de kan få nogle cigaretter, og jeg kan se, at det dulmer deres nerver. Det havde været rarere med et totalforbud, siger Pia Terndrup til TV 2. 

God effekt på indeklima

I Nyborg Fængsel ser tillidsrepræsentanten også, at rygeforbuddet vil medføre konflikter, men han mener kun, at det vil være i indkørselsperioden. 

- Jeg mener i bund og grund, at det er den rigtige vej at gå, og jeg håber det får en god effekt på indeklima både for personale og de indsatte. Alle overgangsfaser har nogle udfordringer, og det vil det her selvfølgelig også have, siger tillidsrepræsentant i Nyborg Fængsel Martin Sørensen til TV 2. 

Forbundsformand: Timingen er dårlig

Fængselsforbundets formand, Kim Østerbye, har tidligere udtalt sig positivt omkring lovændringen, der skal forbedre arbejdsmiljøet for de ansatte. Han mener stadig, at forbuddet er godt, men at timingen på kunne have været bedre.

- Med det pres, der er i Kriminalforsorgen lige nu, i forhold til både mangel på mandskab og voldelige fanger, havde det måske været rart, hvis vi havde fået lidt mere tid, før man havde indført det her, siger Kim Østerbye. 

Forbundsformanden opfordrer derfor Kriminalforsorgen til at afsætte de nødvendige ressourcer, så der i den første periode er nok fængselsbetjente på vagt til at håndtere eventuelle konflikter, der måtte opstå.

- Men det er der ikke noget, der tyder på, at de gør, og det kan de ikke være bekendt, siger Kim Østerbye.

Kriminalforsorgen  følger situationen 

Over for TV 2 vil Kriminalforsorgen ikke forholde sig direkte til kritikken, men oplyser følgende i en skriftlig kommentar:

- Vi følger situationen meget nøje, og vi vil løbende vurdere, hvilke personaleressourcer der er behov for. For mange indsatte vil det være en stor omvæltning. Derfor har vi gjort meget ud af at forberede både dem og personalet på det, siger centerdirektør Annette Esdorf.

Blandt andet er der blevet oversat informationsmateriale til en række sprog, og de indsatte vil blive tilbudt muligheden for at komme på rygestopkurser og købe erstatningsprodukter.

Oversigt

    Oversigt