Så er foråret over os! - eller er det?

Hvornår kan vi egentlig kalde det forår i Danmark? Kalenderen er ikke i tvivl. I dag er det den 1. marts - og dermed er vi gået ind i foråret.

Vejret er dog ikke umiddelbart fulgt med. Blæst, byger og temperaturer på rundt 5 grader er nok lige i underkanten til, at de fleste vil kalde det for forår.

Men der findes i Danmark flere bud på, hvornår vi kan kalde det forår - uden at vi har nogen entydig og helt konkret definition.

Forår hænger sammen med lys og varme

En logisk definition på forårets begyndelse finder vi i solens gang på himlen, og man kan med rette sige, at foråret begynder ved forårsjævndøgn, når vi begynder at få mere dagslys end nattemørke.

I år falder forårsjævndøgnet den 20. marts, og det er på den dag, at dagslængden tiltager hurtigst, så omkring jævndøgnet mærker vi tydeligt, at vi får mere lys dag for dag. Astronomerne vil uden tvivl sige, at foråret begynder denne dag, ligesom det er alment anerkendt i USA, at jævndøgn markerer forårets begyndelse.

Når temperaturen følger klokken

Man kan også kalde det forår, når temperaraturen følger klokken frem til først eller midt på eftermiddagen, således at en forårsdag typisk byder på temperaturer på 12-14 grader.

Det er vel egentlig nok dén 'definition', som vi meteorologer oftest læner os op ad, når vi skal vurdere, om vejret egentlig også er forårsvejr.

Med dén udlægning kommer den første forårsdag typisk i løbet af marts måned - og dermed er den oftest ikke så langt fra den astronomiske definition af forårets begyndelse ved jævndøgn.

Vores naboer er ikke i tvivl

I Sverige har man til gengæld en klar og officiel definition på foråret, og den kræver, at døgnmiddeltemperaturen er over 0 grader i mindst syv døgn, før man kan erklære det for forår.

Nordmændenes definition er lidt mere kringlet, for her kræver man, at temperaturen er over 0 grader, men under 10 grader samtidig med, at temperaturen generelt er stigende.

Et bud på en dansk definition

Herhjemme har det - uden at have vundet officielt indpas - været foreslået, at foråret er perioden, hvor minimumstemperaturen ligger mellem 0 og 10 grader og døgnets middeltemperatur er stigende.

Generelt kan man sige, at når vi begynder at slippe for den udbredte nattefrost, så vil det ofte ifølge de skandinaviske definitioner kunne kaldes for forår.

Hver især har vi dog vore egne små forårstegn - det kan være den første erantis, den første vibe, der 'blafrer' gennem luften - eller måske den første dag man kan sidde på terrassen og nyde eftermiddagskaffen.

I alle tilfælde må vi nok vente lidt endnu med at erklære det for 'rigtigt' forår.

Oversigt

    Oversigt