I det fynske folks tjeneste

Se enorm russisk atomubåd sejle i dansk farvand

Verdens største atomubåd er på vej igennem Danmark.

00:37

Video: TV 2

I samarbejde med TV2.dk

Den russiske krigsmaskine Dmitrijj Donskoj sejler fredag gennem Kattegat, hvor den passerer Skagen, Læsø, Anholt, Samsø og Storebælt.

TV 2 har en helikopter i luften, så du kan se sejladsen i videoen øverst i artiklen. 

Læs også Se videoen: Kæmpe ubåd sejlede under Storebæltsbroen

Ubåden er 172 meter lang og har følge af slagkrydseren Pjotr Velikij samt to følgebåde.

Derudover følges konvojen tæt af det danske forsvar.

- Vi gør som regel det, at vi sender et af vores patruljefartøjer ud for at hilse på de fremmede fartøjer, så de er klar over, at vi ved, de er her. Det er en del af vores faste suverænitetshåndhævelse, og det vil vi også gøre denne gang, siger oberst Søren Wilhelm Andersen, chef for nationale operationer i Værnsfælles Forsvarskommando, i en tidligere udsendt pressemeddelelse.

Russisk magtdemonstration

De russiske fartøjer skal igennem forbi Danmark for at deltage i fejringen af 100-års-jubilæet for grundlæggelsen af den russiske flåde i Sankt Petersborg.

Men det skal også ses som en magtdemonstration fra russisk side, mener historiker Palle Roslyng-Jensen fra Københavns Universitet.

- Det er ikke en ny kold krig, der er undervejs, men det vidner om et Rusland, der er lidt anderledes, end vi har vænnet os til. De sidste mange år har USA haft en position i verden, hvor de har kunnet gå ind nærmest hvor som helst. Det kan de ikke, når Rusland er aktiv i Østersøen, siger han.

Dimitri Donskoj, som er verdens største atomubåd, blev søsat som fuldt operativ i september 1980 og opkaldt efter storhertug Dimitri Donskoj af Moskva, som levede mellem 1359 til 1389.