Tour de France til Fyn: - Det har aldrig været mere realistisk

Selvom flere store lande har meldt ind på at få starten på Tour de France i 2020 eller 2021, så lader Danmark sig ikke true. Første etape forventes at gå til Odense.

Grand Départ i København med prolog. Første etape fra Roskilde over Storebæltsbroen til Odense. Anden etape fra Vejle til Sønderborg.

Der arbejdes hårdt på at få starten på verdens største cykelløb, Tour de France, til Danmark, hvor de tre første etaper er planlagt som nævnt ovenover.

Buddet og planen har på det seneste mødt konkurrence, da blandt andet Norge og Storbritannien har meldt ud, at de vil lokke Touren væk fra Frankrig i 2020 eller 2021, ligesom Danmark også forsøger. Men det vækker dog ikke bekymringer hos en af hjernerne bag det danske bud. 

-  Nu har jeg født idéen og leveret det første bud, og jeg vil sige det på den måde, at jeg har ikke været mere optimistisk, end jeg er på nuværende tidspunkt, siger Joachim Andersen, der er en af initiativtagerne bag det danske Tour-bud, til TV 2 SPORT.

- Det hænger sammen med, at jeg tror på, vi har fået lavet den rigtige plan. Derudover skal der gives stor ros til den danske regering og opbakningen fra oppositionen, som var i buddet. Det viser, at det er hele Danmark, som kommer med et bud, så jeg er absolut positiv.

Norge viste sig frem som løbsarrangør, da de i september afholdte VM, som blev kørt i Bergen. Briterne har for nyligt haft erfaring med Tour de France, da de i 2014 lagde grund til de første tre etaper med 'Grand Départ' i Yorkshire.

Men på trods af det, føler Joachim Andersen ikke, at de er større favoritter, end Danmark er. Heller ikke selvom at de offentligt har meldt sig ind i kampen.

- Det er ikke så meget anderledes, end det plejer at være. Der er bare den forskel, at nogle gange bliver Tour-buddene ikke offentliggjort, og andre gange bliver de af forskellige årsager ikke meldt ud.

- Det er det største sportsevent, der i givet fald ville kunne komme på dansk grund. Derfor er det ekstremt eftertragtet for alle. Men vi er rolige omkring de bud, som kommer ud i offentligt regi, siger Joachim Andersen.

Hjernerne bag det danske bud har hele tiden vidst, at det ikke ville være det eneste. Derfor er der ikke så meget at gøre ved de bud, som tikker ind.

- Vi har hele tiden vidst, blandt andet da jeg snakkede med Christian Prudhomme i november 2012, at der ville være mange om buddet. Skal vi vinde det her, så er der kun en måde at gøre det på. Det er simpelthen at gøre noget helt uovertruffent i forhold til buddet og hele tiden følge op på det, fortæller han.

Danmark missede 2019-udgaven

Til at starte med havde Danmark også sendt et bud afsted på Tour de France-starten i 2019, men i maj kom det frem, at den gik til Belgien med start Bruxelles. I 2019 er det nemlig 50 år siden, at Eddy Merckx fik sin første Tour de France-triumf.

Direktør i Sport Event Danmark, Lars Lundov, fortalte i maj, at det ikke gjorde en forskel på noget af det, som Danmark har meldt ind.

- Der er ikke noget, der har ændret sig, siden vi har startet projektet op. Det er den samme nationale linjeføring, vi hele tiden har ført, sagde Lars Lundov, direktør i Sport Event Danmark.

Christian Prudhomme kommer til Danmark

Næste skridt i Tour-processen er på tirsdag, hvor den danske delegation er til stede ved Tour de France-pressemødet omkring næste års løb.

Derefter har Joachim Andersen og Frank Jensen, overborgmester i København, inviteret Association Internationale des Organisateurs de Courses Cyclistes (AIOCC) til København. Det er en international samarbejdsorganisation for de største cykelarrangører i verden med Christian Prudhomme i spidsen.

Selvom det ikke er AIOCC, som står for Tour de France - det gør ASO, er det alligevel med til at skabe et godt indtryk.

- AIOCC er én ting, og ASO er én anden. Men det skaber en mulighed for, at vi kan få vist os frem og igen få fat i franskmændene og få drøftet buddet, siger Andersen.

- Mødet på tirsdag kan vi kalde et høflighedsvisit, men det er stadigvæk en markering af, at vi er der. Og så snakker vi sammen igen i november, når de kommer til København.

Lars Løkke Rasmussen er positiv

Da statsminister Lars Løkke Rasmussen i sommer besøgte Tour de France, var det med det formål om at overbevise den franske løbsdirektør Christian Prudhomme om at lægge starten af verdens største cykelløb i Danmark engang i fremtiden.

Han mener, at Danmark har vist, at vi har kunne håndtere store begivenheder før med VM i 2011 og Giro-starten i 2012.

- Jeg fornemmer, at Prudhomme godt kan lide billedet af Danmark som en cykelnation. Også at Jakob Fuglsang gjorde det godt i Touren, indtil han udgik, sagde Lars Løkke Rasmussen til TV 2 SPORT under Danmark Rundt, hvor Statsministeren besøgte løbet. 

- Tilsammen betyder alle de ting noget, og jeg har en god fornemmelse af, at vi kan lykkedes med at få Touren til Danmark, siger Løkke.

En start i 2021 er mest realistisk

Selvom der arbejdes på at få Tour-starten til Danmark, så er det næppe en beslutning, som bliver truffet i den nærmeste fremtid, fortæller Joachim Andersen.

- Jeg tror på, at der kommer til at gå et halvt års tid eller mere. Under normale omstændigheder - jeg kan selvfølgelig blive overrasket til den positive side - kommer der til at gå et halvt års tid ind i det nye år. Jeg tror, at vi skal derhen, før man begynder at kigge på en mere detaljeret aftale.

- Jeg tror og har på fornemmelsen, jeg kan selvfølgelig ikke vide det, at vi potentielt snakker 2021 som den største mulighed. Jeg håber selvfølgelig også på 2020, men mere realistisk er det 2021.

Kun to gange er Tour de France startet uden for Frankrig to år i træk. Det skete i 2009 og 2010 i Monaco og Holland samt i 2014 og 2015, hvor løbet begyndte i England og Holland. 

Da løbet starter i Bruxelles i 2019 forventes det altså, at Grand Départ vil være i Frankrig i 2020.  

Tour de France starter i 2018 i Vendée-regionen i Frankrig. Ruten præsenteres tirsdag den 17. oktober. 

Oversigt

    Oversigt