Fynsk forskning: Slimede vandmænd skal bekæmpe mikroplast i havene

Mikroplast i verdenshavene er en af verdens største forureningsproblemer. Fynske forskere undersøger lige nu om vandmænd kan være løsningen.

Du kender dem måske fra en vadetur langs strandkanten eller som en slimet overraskelse på en badetur i havet.

Gopler – også kendt som vandmænd eller brandmænd – findes overalt i verden.

De gennemsigtige havdyr har hverken hjerne eller hjerte og anses af både fiskere og strandgæster som en plage. Men noget peger på, at de gele-agtige dyr også kan have en gavnlig effekt.

En slimet opdagelse

Forskere på Syddansk Universitet undersøger lige nu gennem det internationale projekt ’Go Jelly’ fordelene ved vandmændene.

Når dyrene formerer sig eller bliver stressede, udsender de nemlig slim i havvandet omkring sig. En slim, der har vist sig at kunne binde mikroplast.

De mikroskopiske plastpartikler er blandt verdens største forureningsproblemer. Og den slimede opdagelse kan derfor have stort potentiale.

- Idéen er at opfange mikroplast med slimfiltrene, fjerne plasten fra slimet, genbruge slimet også genbruge plasten. Det er en stor mission, siger marinbiolog og koordinator på forskningsprojektet, Jamileh Javidpour.

I projektet undersøges slim fra otte forskellige arter af gopler.
I projektet undersøges slim fra otte forskellige arter af gopler.
Foto: TV 2

Gennem projektet undersøges slim fra otte forskellige arter af gopler. Teorien er, at slimen aktivt kan bruges til at fjerne de små stykker plastik - for eksempel ved at blive inkluderet i filtre.

Mikroskopisk og overset

Ved Forskningsinstituttet Fjord og Bælt i Kerteminde er den udbredte forureningssynder også i fokus. I cirka hver tredje fisk, de undersøger, bliver der fundet mikroplast.

quote Hvis vi kan løse problemet med mikroplast og nanopartikler ved hjælp af et billigt, biologisk baseret filter, hvorfor så ikke?

amileh Javidpour, forsker

Biolog og naturformidler Julie Møller Madsen forklarer, at de tidligere fundet havpattedyr med maverne fulde af plastik. Men den mikroskopiske slags har været mindre belyst.

- Lige præcis mikroplastik har man ikke kunnet se, så der har måske ikke været så meget opmærksomhed på det. Det er super fedt, at der er kommet det – og at der bliver forsket i nogle metoder, siger biolog og naturformidler Julie Møller Madsen.

HVAD ER MIKROPLAST?

En del af løsningen

Forskningsprojektet og de gele-lignende vandmænd er ikke det endegyldige svar på forureningsproblemerne i verdenshavene, lyder det fra Jamileh Javidpour. Alligevel håber hun, at de kan blive en del af løsningen.

- Hvis vi kan løse problemet med mikroplast og nanopartikler ved hjælp af et billigt, biologisk baseret filter, hvorfor så ikke? siger hun.

’Go Jelly’-projektet er financieret af midler fra et EU-program for forskning og innovation og kører indtil december 2021 ud.

Oversigt

    Oversigt