I det fynske folks tjeneste

Verdens største atomubåd på vej mod Storebælt

Ubåden er bygget af russerne med det formål at kunne affyre atomvåben mod USA i tilfælde af krig. Det er uvist, hvornår den passerer Storebælt.

Det er endnu uvist, præcist hvornår man kan få et kig på ubåden. Foto: AP

I samarbejde med TV2.dk

Den er egentlig ikke bygget til at dykke i Østersøen. Faktisk ville den falde til havbunden som en sten, hvis den prøvede. 

Alligevel har den 172 meter lange atomdrevne ubåd Dmitrij Donskoj forladt sin russiske hjemhavn i Arkhangelsk for netop at begive sig mod Østersøen og dermed Danmark - dog uden at dykke ned i vandet. 

Læs også Fynsk dykker finder tysk ubåd

Ubåden er på vej til Sankt Petersborg, hvor den skal deltage i en parade i forbindelse med Flådens Dag, skriver det russiske statsmedie Interfax.  

Danmark opmærksom på ubåd

Dimitrij Donskij blev bygget i 1977 og er verdens største atomubåd. Formålet var at gøre ubåden stærk nok til at bryde gennem polarisen og affyre atomvåben mod USA i tilfælde af krig.  

Det er første gang, at ubåden skal sejle i Østersøen, som består af brakvand - en blanding mellem saltvand og ferskvand. Saltindholdet er derfor for lavt til, at ubåden kan dykke. 

Ubåden begiver sig primært langs den norske kyst, og derfor holder Søværnet nøje øje med den. 

Sejler forbi Storebælt

Det er uvist, hvornår den kommer forbi Danmark. Forsvaret kan dog bekræfte, at ubåden vil passere Danmark via Storebælt. 

Også i nabolandene Sverige og Norge er de opmærksomme på atomubåden. Det oplyser Ivar Moen, talsmand for den norske forsvarskommandocentral i Bodø, til Aftonbladet

Læs også Sjældent dyr spottet i Kerteminde Bugt: - Sådan én har jeg aldrig set

- Vi skal sikre, at gruppen af både, som sejler langs den norske kyst, kommer sikkert frem. Det er vores hovedopgave. Vi skal have kontrol over den militære aktivitet langs vores kyster, og det ligger der også en sikkerhedsopgave i, siger han. 

Flere flådefartøjer på vej til Sankt Petersborg

Flere end 30 flådefartøjer deltager i paraden. Heriblandt den 252 meter lange atomdrevne slagkrydser Peter den Store.

Dertil kommer over 40 fly og helikoptere.

Flådens Dag er en årligt tilbagevendende begivenhed i slutningen af juli. Ruslands præsident Vladmidir Putin er som regel til stede. 

Ved årets begivenhed kan Rusland ydermere fejre 100-året for den russiske revolution.

Det er uvist, hvor Dmitrij Donskoj helt præcist befinder sig på nuværende tidspunkt.