Patienter får for meget taxikørsel

Alt for ofte får syddanske patienter betalt taxatransport til og fra sygehuset, skriver Fyens Stiftstidende.

Sådan lyder det lidt overraskende i en rapport lavet af Odense Taxa, der sammen med Sydjysk Patientbefordring varetager patientkørslen i Region Syddanmark.

Rapporten er skrevet, fordi regionen er ved at
undersøge om taxakørsel med patienter bliver billigere, hvis regionen etablerer deres eget trafikselskab og dropper samarbejdet med de private leverandører.

Millioner at spare

Men ifølge Odense Taxas rapport kan regionen spare op mod 25 millioner kroner årligt i den nuværende ordning, hvis taxaselskaberne selv får lov til at vurdere, hvilke patienter, der har ret til en gratis køretur.

Odense Taxas konklusion bygger på udviklingen i antallet af transporter over de seneste tre år. I 2008 og 2009 var det
taxaselskaberne selv, der varetog bookning og vurdering af kørselsbehov af patienter.

Dengang havde Odense Taxa cirka 167.000 ture årligt. I 2010 overtog regionen - eller sygehusene selv - taxabestillinger og visitationer, hvilket ifølge Odense Taxa er den primære årsag til, at antallet af ture i år er steget til 187.000.I samme periode er antallet af solokørsler - altså transporter, hvor patienten får en taxa for sig selv - steget med over 20 procent. 
Ifølge Odense Taxa skyldes udviklingen, at sygehuspersonalet ofte ikke kan få sig selv til at sige nej til en gratis taxa til en patient, der slet ikke er berettiget til det.
 
- Vi får af og til indtrykket af, at grunden til den forøgede andel i solokørsler skal findes i medlidenhed med patienter, skriver Odense Taxa i rapporten.
 
Peter Kjærgaard, administrerende direktør for Odense Taxa, supplerer.
 
- Som patient er det nemmere at tale for sin syge moster, når man står over for en sygeplejerske. Da vi selv visiterede, brugte vi blot regionens egne retningslinier, som sørger for, at det kun er de patienter, som har behov for taxa, der rent faktisk får bevilget turen.

Oversigt

    Oversigt