Patrick delte nøgenbilleder: Man får respekt

Flere unge piger fra Fyn forsøger desperat at få fjernet nøgenbilleder af sig selv fra nettet. Patrick Ziegler fra Bolbro er en af de personer, der selv har delt flere nøgenbilleder af piger mod deres vilje.

Nøgenbilleder bliver delt som aldrig før - på facebook, snapchat og sms. Billederne spredes med internettets hast, og ofrene står bogstavelig talt tilbage klædt af online, så alle kan se med. Billederne bliver delt, og ofte er det unge mænd, der deler intime billeder af deres kærester eller ekskærester med kammeraterne. En af dem, der har været en aktiv billeddeler er 21-årige Patrick Ziegler fra Bolbro. Han har flere gange delt nøgenbilleder af piger mod deres vilje.

- Man gjorde det bare, fordi man får en slags respekt, når man er yngre. Man bliver populær mellem de andre drenge ved at sende billeder af piger. Man tænker bare, at jeg skal fandme vise de andre drenge, at jeg kan score en lækker pige, og så sender man det bare rundt, siger Patrick Ziegler.

Patrick Ziegler har for år tilbage delt mange billeder af unge piger med sine venner. Men i dag siger han selv, at han er stoppet med at dele nøgenbilleder. Han fortæller, at han ikke kunne se, hvor meget skade hans handlinger gjorde.

- Jeg tror bare, at det er blevet så normalt at gøre, at man slet ikke tænker over konsekvenserne eller hvem det rammer, siger han.

Fakta

Hjemmeside fyldt med billeder
Selvom Patrick Ziegler fortæller, at han ikke længere deler billeder, driver han facebookgruppen “Lokumentum”. Gruppen har i dag mere end 50.000 medlemmer i teenagealderen, hvor nøgenbilleder deles mellem brugerne.

- I starten var der alt muligt ulovligt på siden. Det var sådan, at folk kunne lægge hvad som helst op - lige meget hvad de havde lyst til. Så der blev lagt alt op lige fra nøgenbilleder til videoer, hvor folk får tæsk, siger Patrick Ziegler.

I dag bliver der ikke lagt nøgenbilleder direkte op, det tillader Patrick Ziegler ikke længere på sin side, men alligevel er der flere medlemmer af siden, der efterspørger billeder og gerne betaler for det.

Flere søger efter nøgenbilleder på Facebookgruppen Lokumentum.
Flere søger efter nøgenbilleder på Facebookgruppen Lokumentum.
Foto: TV 2/FYN

Skulle efterspørgslerne efter andres intime billeder forbydes på siden, vil problemet bare flytte til et andet sted - det kan ikke stoppes, mener Patrick Zielger.

- Jeg kunne sagtens lukke siden, og så ville det stoppe i fem minutter. Men så ville det starte et nyt sted med det samme igen. For hvis folk vil dele billeder, behøver de ikke en facebookgruppe til det, siger han.

For Patrick Ziegler var det hele bare noget, man gjorde i vennekredsen. Han og kammeraterne var ikke bevidste om, at det er ulovligt at dele billeder uden andres tilladelse.

- I starten tænkte vi jo ikke rigtig over det. Der var jo ingen, der sagde noget, eller konfronterede os med det. Vi tænkte slet ikke over det, og at det kunne have så mange konsekvenser, siger Patrick Ziegler.   

Man er “sej”, hvis man deler nøgenbilleder
Hos SSP konsulenterne i Odense , der er et samarbejde mellem skole, Kommune og politi, mener man også, at forklaringen skal findes i den respekt, de unge opnår, når de deler et nøgenfoto med kammeraterne.

Fakta

- Noget af det, vi hører er, at de ser det som sjovt. De føler sig vigtige, når de har noget, de kan dele ud af. Og så får de måske lidt en følelse af berømmelse og anerkendelse, for at de har delt et billede, siger Tommy Holst, sekretariatschef SSP Odense.

Ifølge SSP i Odense er det dog ikke alle, der ser dem selv som gerningsmænd, når de videresender et foto, som man har fået tilsendt af en kammerat. Den slags gerningsmænd deler derfor ikke nødvendigvis bevidst de intime billeder.

- Vi har dem, der aktivt deler billeder. De sender det videre til alle dem, de kender. Og så har vi dem, der modtager billederne. Dem betragter vi som passive mobbere, fordi de ikke siger fra overfor det. Man kan sige, at de støtter stiltigende deling af billeder ved ikke at gøre noget ved det, siger Tommy Holst.

Fakta

Hos SSP i Odense peger man på, at det er vigtigt at få oplyst de unge, for at komme problemet til livs. De skal simpelthen undervises i god etik og moral på nettet, og de skal lære, hvor meget skade et simpelt billede kan gøre, og hvor svært det er at få fjernet igen.

- Det vigtigste er, at få sat fokus på unges dannelse, og få snakket om, hvordan man opfører sig på de sociale medier. Det er det, der er vejen frem, siger Tommy Holst fra SSP i Odense.

I Patrick Zieglers tilfælde stoppede han også med at dele billeder, da det gik op for ham, hvor meget ulykke et privat billede kan have for ofret.
 

Stol ikke på drenge
I dag fortryder Patrick Ziegler, at han har delt nøgenbilleder, men vil ikke lukke sin facebookside. Ifølge ham skal pigerne passe bedre på sig selv, for drenge er ikke til at stole på, mener han.

- Pigerne skal passe på, for hvis en dreng har lyst til at dele, så gør han det. Så pas på hvem du sender til, for du kan ikke stole på nogen. Mange lover guld og grønne skove om at det aldrig bliver sendt videre, men pludselig ligger det bare der ude på nettet, siger Patrick Ziegler.

Se med fredag klokken 19:30, når TV 2/Fyn sender indslaget om Patrick Ziegler.  

 

Oversigt

    Oversigt