Penge i små bedrifter

Stort er ikke altid godt. Heller ikke indenfor landbruget. Nye tal viser, at gårde med færre malkekøer klarer sig bedst.

På Spangsgård i nærheden af Ørbæk driver ægteparret Mariann og Egon Andreasen sammen en bedrift med 72 jerseykøer. Og det går faktisk ikke helt dårligt.

- Vi har mest overskud, siger Egon Andreasen.

Mariann og Egon Andreasen holdt søndag åben gård, hvor alle interesserede blev budt inden for for at se og lugte til dyrene.

De seneste mange år har udviklingen i landbruget været mod færre og større bedrifter. Men nu viser nye tal, at det faktisk er en bedre forretning af have en mindre gård. Især når det gælder malkekvæg.

- Dem der har mellem 50 og 100 køer er de eneste der har haft overskud og jo større din besætning er, jo større er dit underskud. Så det er meget tydeligt og sådan har det været i fem år, siger Ib W. Jensen, der er formand for Dansk Familielandbrug

Egon Andreasen er tredje generation på Spangsgård og har stået i spidsen i 31 år. Hos mange af kollegerne på både store og mindre bedrifter er hustruen udearbejdende for at have en sikker indtægt. Sådan har det også været for Mariann Andreasen, men ikke de seneste par år.

- Der er nok at lave herhjemme, så vi prøve om det kan gå at jeg også er her. Så vi hjælper hinanden i hverdagen siger Mariann Andreasen.

Oversigt

    Oversigt