Flere fynske færgeruter kan få del i trecifret millionbeløb

Med en ny politisk aftale er der sat 200 millioner kroner af til omstilling af kommunale færger, hvilket blandt andet skal gøre de fynske færger mere CO2-neutrale.

Opdatering
Clock30. apr 2021, kl. 15:37
I artiklen havde vi skrevet, at det drejede sig om 15 færgeruter, men det er altså 13 færgeruter.

Inden længe kan det blive grønnere at tage færgen til Baagø eller andre steder i  Sydfynske Øhav.

I en ny politisk aftale indgået af regeringen, Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti, Enhedslisten og Alternativet er der sat 200 millioner kroner af til at gøre den kommunale færgedrift mere klimavenlig. 

Det gælder kommunale færgeruter i havet omkring Fyn og i resten af landet. 

- Fyn er jo et af de steder, hvor der er rigtig mange kommunale færger, så der er et stort potentiale. Det er en konkret håndsrækning til at omstille deres færger, siger transportminister Benny Engelbrecht (S).

Også havnechefen på Assens Havn er tilfreds med millionpuljen.

- Jeg har ikke set aftalen, men det er da positivt, at man kigger på det, siger Ole Knudsen, der er havnechef på Assens Havn.

quote Vi har en forholdsvis gammel færge, så jeg kunne godt tænke mig, at man kigger på dem, der er ældst. Vedligeholdelsesudgifterne bliver større og større

Ole Knudsen, havnechef, Assens Havn


Et godt eksempel

Allerede nu befinder der sig en mere klimavenlig færge i Fynshav mellem Als og Ærø, hvor elfærgen Ellen, som er 100 procent batteridrevet, sejler.

- Der er ingen tvivl om, at vi er megastolte af Ellen, for den viser, hvad teknologien kan, siger Benny Engelbrecht.

Kommunerne kan gennem puljen søge midler til investeringsomkostninger i forbindelse med enten ombygning af eksisterende færger eller køb af nye.

Kommunale færgeruter på Fyn

Netop elfærgen mellem Als og Ærø ser transportordfører for Radikale Venstre Rasmus Helveg som et godt eksempel for andre færgeruter på Fyn.

- Hvis nu Assensfærgen til Baagø vil søge penge, så kan man spare 200 ton CO2 om året, og her vil der være cirka otte millioner kroner i spil til sådan et projekt, siger fynskvalgte Rasmus Helveg og understreger, at det samtidig vil gøre færgen mere støjsvag at omdanne den til elfærge.

En femtedel af en færge

På havnen i Assens ser havnechefen det som en god mulighed at kunne tage del i puljen.

- Vi har en forholdsvis gammel færge, så jeg kunne godt tænke mig, at man kigger på dem, der er ældst. Vedligeholdelsesudgifterne bliver større og større, siger Ole Knudsen og hentyder til færgen mellem Assens og Baagø.

Dog ser han ikke de 200 millioner som et stort nok beløb til at dække omstillingen. De otte millioner kroner vil kun dække cirka en femtedel af en ny færge, hvilket gør, at kommunen skal finde mellem 30 og 40 millioner kroner.

- 200 millioner i alt synes jeg ikke lyder af så meget, for der er rigtig mange færger, der trænger til en opgradering, understreger havnechefen.

Puljen på de 200 millioner kroner bliver udmøntet med 150 millioner kroner i år og 50 millioner kroner i 2022.


Oversigt

    Oversigt