I det fynske folks tjeneste

Penge til historiske luftfotos

Fyn set fra luften gennem 100 år, det bliver et nyt pilotprojekt for det Det Kongelige Bibliotek.

Brobyværk station 1951. Odense - Nr. Broby - Fåborg-banen.

Fyn set fra luften gennem 100 år, det bliver et nyt pilotprojekt for det Det Kongelige Bibliotek.

1 af 2

Det Kongelige Bibliotek har netop fået bevilget 4,5 millioner kroner til over de næste 3 år at digitalisere en historisk samling af luftfoto over Fyn. Samlingen bliver tilgængelig via internettet.

- De mange luftfotos er taget over en næste 100 år lang periode, og består af blandt andet af fotos fra Sylvest Jensens samling, Odense Luftfoto og Royal Air Force, fortæller chefkonsulent Søren Clausen fra Det Kongelige Bibliotek.

Det Kongelige Bibliotek har udvalgt Fyn som pilotprojekt, og hvis det bliver en succes, skal det udbredes til hele landet.

Hjælp fra lokale

Når projektet bliver tilgængeligt for brugerne i løbet af et par år, bliver det muligt se og sammenligne de første luftfotos blev taget i 1920'erne med luftfotos helt op til i dag.

Det Kongelige Bibliotek vil gøre det muligt for brugerne at tilføje beskrivelser og yderligere oplysninger til de mange luftfotos.

- Hvis du klikker på et luftfotografi af en herregård eller historisk sted på Fyn, skal du kunne klikke dig videre til i Kulturarvs-styrelsens arkiv finde data om stedet, siger Søren Clausen.

Det Kongelige Bibliotek vil efter sommer indbyde lokale fynske museer og arkiver til et samarbejde. Og biblioteket der håber også på samarbejde med lokale dagblade og ugeaviser.

Pengene kommer fra en pulje på 21 millioner kroner til digitalisering af den danske kulturarv. Pengene komme fra de indtægter, der kom ind ved auktionen i 2001 over licenser til 3G-mobiltelefoni.